Biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė teigia, kad įvairūs maisto produktai gali padėti sumažinti cholesterolį net keliais skirtingais būdais.
„Kai kurie maisto produktai turi tirpiųjų skaidulų, kurios virškinimo sistemoje suriša cholesterolį bei jo pirmtakus ir ištraukia juos iš organizmo pirmiau nei jie patenka į kraujotaką. Kiti produktai turi polinesočiųjų riebalų, kurios tiesiogiai mažina mažo tankio lipoproteinų cholesterolį. Kituose yra augalinių sterolių ir stanolių, blokuojančių cholesterolio įsisavinimą organizme“, – dėsto specialistė ir įvardija 8 maisto produktus, kurie efektyviausiai mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.
1. Avokadas. Tai gausus mononesočiųjų riebalų ir skaidulų – dviejų maistinių medžiagų, kurios padeda sumažinti „blogojo“ arba MTL cholesterolio ir padidinti „gerojo“ arba didelio tankio lipoproteinų (trumpinys DTL ) cholesterolio kiekį – šaltinis.