Kakavinis burokėlių keksas be glitimo

Ingredientai:

• 5 vnt. kiaušinių (kambario temperatūros)
• 250 g nerafinuoto cukranendrių cukraus (tinka kokosų žiedų cukrus)
• 400 g alyvuogių aliejaus
• 500 g virtų burokėlių tyrės (iš 600 g žalių burokėlių)
• 400 g miltų be glitimo (tinkami ir ryžių miltai)
• 20 g kakavos miltelių (tinka ir toks miltų ir kakavos santykis: 350 g ir 70 g)
• 3–4 g malto cinamono
• 6 g kepimo miltelių
• 10 g kepimo sodos

Gaminimo eiga:

• Kiaušinius su cukrumi išsukite iki putų. Plakdami po truputį supilkite aliejų, kad ingredientai „susirištų“ ir gautumėte šviesią kreminę masę.
• Nusijokite miltus, kakavą, cinamoną, kepimo miltelius ir sodą.
• Sudėkite sausus ingredientus į kiaušinių masę. Gerai išmaišykite ir pabaigoje sudėkite burokėlių tyrę (išvirkite ir trintuvu sutrinkite burokėlius).
• Supilkite tešlą į duonos kepimo formą, mase užpildydami du trečdalius formos. Minkštu sviestu per formos vidurį išspauskite išilgai ploną liniją nuo vieno galo iki kito (nupjaukite sviesto gabaliuką kaip lazdelę ir uždėkite ant viršaus, arba, sviesto lazdelę išilgai viso kekso, galima suformuoti panaudojant konditerinį maišelį).
• Kepkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 min.
• Pyragas bus iškepęs, kai įsmeigus dantų krapštuką į kekso vidurį ir ištraukus, jis liks sausas.
• Palikite atvėsti kambario temperatūroje apie valandą laiko. Išimkite iš formos ir skanaukite.

Kakavinis burokėlių keksas

Miltai be glitimo. Pastaraisiais metais glitimo vartojimas siejamas su įvairiais klinikiniais sutrikimais. Šis, su glitimu susijusių sutrikimų skaičius, pastaruoju metu sparčiai auga ir pasireiškia tokiomis formomis kaip celiakija (autoimuninė liga), alergija glitimui ir glitimo netoleravimu.

Kas gi tas, tiek rūpesčių keliantis glitimas (ang. gluten – dažnai vartojamas vertinys gliutenas)? Tai baltymų mišinys, susidedantis iš gliadino + gliutenino. Glitimo komplekso baltymų yra daugelyje populiarių grūdų: kviečiuose, rugiuose, miežiuose ir avižose. Kodėl gliutenas sukelia tiek problemų? Šiandien su šiuo baltymu susiduriame daug dažniau nei anksčiau – kviečiuose koncentruojasi daug didesnis gliuteną sudarančių baltymų derinys. O daugumos žmonių virškinimo trakte (dėl patiriamo streso, netinkamos mitybos, fizinio neaktyvumo ir kitų priežasčių) toks chaosas, kad dalinai apvirškintas glitimas lengvai prasiskverbia pro žarnyno gleivinę (kuri dažnai būna pažeista), absorbuojamas į kraujotaką ir pasklinda po visą organizmą. Prasideda uždegiminiai procesai, kuriems aktyvėjant, pasireiškia glitimo netoleravimas, alergija ar net autoimuninis sutrikimas. Dėl šių priežasčių didėja susidomėjimas maisto produktais ir gaminiais be glitimo.

Glitimas vadinamas kepinių „širdimi ir siela“, nes užtikrina struktūrą bei tinkamą išvaizdą. Tačiau, pastarųjų metų moksliniai tyrimai parodė, kad glitimo neturinčių miltų deriniai gali būti naudojami ir konditerijoje. Ryžių ir grikių miltai rekomenduojami kaip saugūs ingredientai, nes juose nėra glitimo ir juos galima naudoti duonos ir sausainių/pyragų gamyboje. Mokslininkai pateikė išvadą, kad geriausia kepinių be glitimo kokybė pasiekiama naudojant ryžių miltus, praturtinus juos 20 proc. grikių miltais.

Sandrija Čapkauskienė

Burokėlis. Burokėliuose gausu įvairių augalinių, biologiškai aktyvių junginių, ypatingai gausus betalainų kiekis, pasižymintis aukštu antioksidaciniu, priešuždegiminiu bei detoksikuojančiu poveikiu. Taip pat burokėliuose gausu folatų (vitamino B9), mangano, kalio, yra vitamino C, geležies, magnio ir fosforo. Tyrimai rodo, kad terminis apdorojimas sumažina burokėliuose esančių fitomedžiagų – betalainų koncentraciją, tačiau ruošiantis didžiosioms metų šventėms, burokėliai gali tapti puikiu kepinių ingradientu, suteikiančiu spalvą bei nuostabų ir neįprastą skonį. Tai daug geriau, nei pyragas iš įprastų baltųjų miltų ir cukraus.

Kakava. Kakavą sudaro apie 380 biologiškai aktyvių komponentų – polifenolių, pasižyminčių sveikatą stiprinančiomis savybėmis. Kakavoje esantis gausus kiekis polifenolių (tiksliau flavonoidų), pasižymi priešuždegiminiu, priešvėžiniu, antioksidantiniu poveikiu. Sumažinkite uždegimą organizme! Sumažinkite ligų riziką! Ir tam puikiai tiks aukščiausios kokybės kakava.

Cinamonas. Unikalias cinamono sveikatos stiprinimo savybes užtikrina trys cinamono žievėje esantys biologiškai aktyvūs komponentai, pasižymintys antioksidacinėmis savybėmis ir priešuždegiminiu veikimu. Antioksidantai apsaugo mūsų organizmą nuo žalingų laisvųjų radikalų poveikio. Laisvųjų radikalų perteklius formuojasi veikiant stresui, esant netinkamiems mitybos ir fizinio aktyvumo, taip pat žalingiems įpročiams, aplinkos užterštumui, radiacijai. Laisvųjų radikalų perteklius aktyvina uždegiminius procesus organizme, o vyraujantys uždegiminiai procesai didina lėtinių ligų pasireiškimo riziką. Cinamone yra mangano, vitamin K, maistinių skaidulų. Nors kvapnus, saldus ir šiltas cinamono skonis yra prieinamas ištisus metus, jis yra puikus prieskonis šaltais žiemos mėnesiais, ypatingai šventiniams kepiniams.

Sandrija Čapkauskienė – biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)