Biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė teigia, kad kiaušiniai yra labai turtingi savo maistine verte.
„Kiaušiniuose gausu cholesterolio, baltymų (kuriuos sudaro visos nepakeičiamos amino rūgštys, būtinos raumenų masės palaikymui ir atstatymui), cholino (kuris yra svarbus neurotransmiterio acetilcholino gamybai smegenyse, stiprinančio atmintį), B grupės vitaminų: B5, B7, B9 ir B12 (šie vitaminai labai svarbūs optimaliai smegenų funkcijai palaikyti), vitamino A (svarbus komponentas mūsų akims ir regėjimui), vitamino D (stiprina imuninės sistemos darbą, prevencija vėžinių ląstelių aktyvavimuisi, svarbus kalcio pasisavinimui iš žarnyno, kaulų/dantų tvirtumui), antioksidantų luteino ir zeaksantino (tai karotenoidai – itin svarbūs regėjimui). Taip pat gausu mineralų: fosforo, seleno, jodo, geležies bei cinko“, – teigia S. Čapkauskienė.
Anot jos, dauguma žmonių laikydami kiaušinius daro vieną didelę klaidą.
„Kiaušinius rekomenduojama laikyti 4,4 laipsnių temperatūroje pagal Celsijų ar net žemesnėje, šalčiausioje šaldytuvo dalyje. Didelė klaida laikyti kiaušinius šaldytuvo durelėse, kur temperatūra labai kinta. Termiškai apdorotus kiaušinius ar kiaušinių patiekalus būtina laikyti šaldytuve“, – teigia S. Čapkauskienė.
Ji primena, kad jei rankose buvo laikyti žali kiaušiniai, reikia kruopščiai nusiplauti rankas.
„Dar vienas labai svarbus dalykas – virti kiaušiniai gali būti laikomi šaldytuve nuo trijų iki keturių dienų, o kambario temperatūroje kiaušinius patariama laikyti tik dvi valandas, nes ilgiau laikomi jie pradeda gesti.“