„Varškė yra baltyminis produktas, kurio baltymą organizmas įsisavina lengviau nei mėsos. Jis turi visas būtinąsias amino rūgštis, kurių mūsų organizmas negeba pasigaminti. Be to, varškėje yra mažiau laktozės nei piene, nes fermentacijos metu didžioji jos dalis virsta galaktoze ir gliukoze. Tad nors cukrų kiekis piene ir varškėje yra toks pat, bet varškė pasisavinama ir virškinama daug lengviau“, – sako patyrusi dietistė.

Deja, pastebi, varškės apkepo sudėtis dažniausiai būna kaip pyrago – be varškės būna daug manų ar miltų, didelis kiekis cukraus.

„O visi šie produktai – greitai pasisavinami angliavandeniai. Valgomi didesniais kiekiais jie kelia uždegiminius procesus, o tai didina cholesterolį, dirglumą ir nervingumą, gilina depresiją, prastina virškinimo trakto būklę ir sukuria palankią terpę įvairioms sunkioms lėtinėms ligoms“, – perspėja Vaida Kurpienė.

Dietistė dalijasi 5 sveikatai palankesniais varškės apkepo receptais, kurie lengvai gaminami, skanūs, suteiks didesnį sotumo jausmą, nei įprastiniai, ir yra daug vertingesni. Išbandykite!

1. Varškės apkepas be miltų

Nors miltai ir manų kruopos įprastai yra varškės apkepo pagrindinės jungiančios dalys, vietoj jų rinkitės avižų sėlenas. Jos kur kas vertingesnės, puikiai mažina cholesterolį, kai manų kruopos jį didina. Be to, avižų sėlenos puikiai sujungia produktus.
Kai iškeps, Kurpienė pataria neskubėti patiekalo traukti iš orkaitės – gali susmegti.

Reikės:

1 kg varškės
250 ml kefyro
5 kiaušinių
7 v.š. avižų sėlenų (tinka ir baltojo gysločio luobelės ar sėlenėlės, kurios yra smulkesnės už sėlenas, todėl puikiai tinka surišimui. Geriausia rinktis ekologiškas, nes luobelėje daugiausia kaupiasi chemikalai lydyto sviesto formai patepti)
80 g cukraus, nerafinuoto (kiekis priklauso nuo skonio, galima ir mažiau; galima keisti klevų sirupu)
1 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. cinamono

Paruošimas

* Sėlenas pamerkite kefyre, pamirkykite 20 minučių.

* Atskirkite kiaušinio baltymus nuo trynių. Trynius ištrinkite su cukrumi ar jo pakaitalu, cinamonu, kepimo milteliais.
* Sudėkite varškę, išmirkytas sėlenas su kefyru ir gerai išmaišykite. Galima naudoti maišytuvą.
* Atskirai išplakite baltymus ir lėtai, jau nebeplakdami, įmaišykite į bendrą masę.
* Kepimo indą patepkite lydytu sviestu. Jei kepate silikoniniame kepimo inde, tai riebalais tepti visai nereikia. Vaida naudojo didelę kepimo formą 40x27x7. Pataria nepripilti pilnos formos, nes sėlenos išpučia apkepą.
* Kepkite apie 1 valandą iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Priklausomai nuo orkaitės, gali užtrukti ilgiau ar trumpiau. Kepkite, kol paruduoja ir iškepa.
* Jei norisi, galima gardinti cinamonu, vanile ar kmynais, kurie tobulai tinka su varške. Patiekti galima su uogomis ir grietine.

2. Sotus moliūgų ir varškės apkepas

Moliūgas šiam varškės apkepui suteiks natūralaus saldumo ir purumo. Moliūgą galima keisti morkomis.

Reikės:

500 g varškės
400 g moliūgo
4 kiaušinių
2 v.š. avižų sėlenų, tinka ir gysločio luobelės
2 v.š. lydyto sviesto
ciberžolės pagal skonį
druskos pagal skonį
sezamo sėklų, nebūtina, pagal skonį

Paruošimas

* Moliūgą sutarkuokite, sudėkite likusius ingredientus ir gerai išmaišykite.
* Kepimo indą išklokite sviestiniu popieriumi ir pilkite tešlą. Kepkite orkaitėje apie 45 min. Apkepą galima apibarstyti sezamo sėklomis.
* Skanu valgyti su natūraliu jogurtu arba pasūdyta grietine.

3. Varškės apkepas su bananais ir cinamonu

Ypač drėgnas, vos iš 5 ingredientų. Cinamoną galima keiskite vanile, kardamonu arba gvazdikėliais. Galima prieskonių ir nedėti – gausite švelnų, natūralų skonį. O galima berti ir visus.

Reikės:

180 g varškės
1,5 banano
1 a.š. agavų sirupo
0,5 a.š. kokosų aliejaus
cinamono pagal skonį

Paruošimas

* Kiaušinio trynį suplakite su trintu banan, varške ir įberkite cinamono.

* Kitame indelyje išplakite kiaušinio baltymą iki standesnės konsistencijos ir atsargiai šaukštu įmaišykite į varškės masę.

* Ištirpinkite kokoso aliejų su agavų sirupu. Saldų padažą supilkite į silikoninės formos dugną.

* Sudėkite pjaustyto banano griežinėlius ir supilkite varškės masę.

* Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30–40 min.

4. Sūrus varškės apkepas su špinatais ir džiovintais pomidorais

Kas sakė, kad varškės apkepas turi būti saldus? Išbandykite sūrų varškės apkepą su špinatais ir saulėje džiovintais pomidorais. Nustebsite, koks tai puikus derinys. O sodri žalia spalva sužadins smalsumą paragauti.

Reikės:

180 g varškės
100 g špinatų
1 kiaušinio
2 v. š. avižų selenų
3 skiltelių džiovintų pomidorų
0,5 a. š. saulėgrąžų aliejaus
žiupsn. druskos

Paruošimas

* Špinatus nuplaukite, nusausinkite.
* Varškę ir špinatus sutrinkite trintuvu.
* Įmuškite kiaušinį.
* Sudėkitee smulkintus pomidorus, sėlenas, pagardinkite druska ir viską sumaišykite.
* Gautą masę supilkite į aliejumi išteptą kepimo skardą.
* Kepkite iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.

5. Varškės apkepas su kokosų ir migdolų miltais

Jei atsibodo tradicinis varškės apkepas, šis receptas – jums. Kokosų miltuose natūraliai yra cukrų, o migdolų miltai suteikia šiam receptui ypatingą skonį. Valgys net tie, kurie nemėgsta varškės. Šis apkepas ypač sotus, tad atkreipkite dėmesį, kad turėtų pakakti ir mažesnio gabaliuko.

Reikės:

1 kg varškės
4 kiaušinių
1 banano
3 v. š. kokosų miltų
3 v.š. migdolų miltų
50 ml kefyro
10 g juodojo šokolado

Paruošimas

* Varškę, kiaušinius, kefyrą, bananą dėkite į indą ir sutrinkite trintuvu.
* Į masę įmaišukite miltus.
* Viską sudėkite į kepimo indą.
* Sudėkite juodojo šokolado gabaliukus.
* Kepkite orkaitėje apie 30–40 min., 180 laipsnių temperatūroje, kol gražiai apskrunda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)