Sveikesnė mityba ir fiziniai pratimai yra puikūs būdai, kaip pagerinti širdies būklę, tačiau yra ir kitų veiksnių, darančių įtaką širdies sveikatai, pavyzdžiui, tinkamų prieskonių vartojimas.
Kaip rašo „Eatingwell“, daugelio mitybos specialistų nuomone, širdies sveikatai naudingas prieskonis Nr. 1 yra česnakas.
„Dėl įvairių sveikatai naudingų savybių česnakas yra vienas geriausių prieskonių širdies sveikatai, – sako mitybos specialistė Laura M. Ali.
Kaip aiškina mitybos specialistė Veronika Rouse, česnakuose gausu antioksidantų, pavyzdžiui, alicino, kuris padeda mažinti cholesterolio kiekį ir kraujospūdį.
Įdomu tai, kad alicinas atsiranda tik česnaką supjausčius ar sumalus, todėl, kai česnaką ruošiate receptui, tuo pačiu padidinate alicino kiekį.
Be antioksidanto vaidmens, česnakas pasižymi ir priešuždegiminėmis savybėmis.
Klinikinių tyrimų analizė parodė, kad česnakų papildai iš tikrųjų mažina uždegimo žymenų kiekį.
Mitybos specialistai taip pat pažymi, kad česnako antioksidacinės ir priešuždegiminės savybės yra dvigubai efektyvios saugant kraujagyslių funkciją.
„Yra įrodymų, kad česnakų vartojimas gali pagerinti arterijų elastingumą, todėl kraujas gali tekėti sklandžiau, taip pat gali padėti sumažinti kraujospūdį“, – sako Ali.
Be to, česnakai gali apriboti oksidacinę kraujagyslių sienelių žalą ir galbūt sumažinti apnašų susidarymą – veiksnius, kurie skatina insulto atsiradimą.
Česnaką galite naudoti patiekaluose, kad paįvairintumėte padažus ir užpilais, jo dėti į daržoves, o liesų baltyminių produktų, pavyzdžiui, kalakutienos krūtinėlės ar lašišos, skonį galite pagerinti česnaku.
Šaltinis: unian.net