Taip, saldžioji bulvė ir paprasta lietuviška bulvė skiriasi karotino kiekiu – kurioje jo daugiau, matyti plika akimi – ji geltona. Tačiau valgydami pakankamai geltonų, oranžinių ir žalių daržovių, karotenoidų gaunate pakankamai.
Didžioji dalis kitų šių bulvių medžiagų ir kalorijų bei angliavandenių kiekis – panašūs. Taigi rinkitės pagal skonį ir kišenę, juk kaina stipriai skiriasi. O jei turite galimybių, kartais valgykite vienas, o kitais kartais – kitas. Įvairovė mityboje gerai visada!
Žinoma, saldžiąsias bulves galima valgyti šviežias, tarkuoti į salotas. Tačiau ir lietuviška šviežia bulvė – itin vertinga daržovė, turinti savyje įvairiausių vitaminų, mineralų ir kitų mums būtinų maistinių medžiagų. Norint iš šių daržovių gauti kuo daugiau naudos, siūlau jas valgyti žalias, mat apdorojus stipriai sumažėja vitamino C, geležies, kalio ir fosforo.
Sezono metu galima valgyti šviežių bulvių salotas – jei nebandėte, rekomenduoju pabandyti. Įprastai šviežios bulvės supjaustomos šiaudeliais ir sumaišomos su kitomis šakninėmis daržovėmis.
Taigi kviečiu išbandyti vieną receptą ir įsitikinti, kad bulves galima valgyti ir termiškai neapdorotas, tiesa jis tinka tik labai šviežioms bulvėms, kai jos tik neseniai iškastos ir net neturi luobelės.
Receptas – iš tinklaraščio sulieknek.lt.
Šviežių bulvių salotos su morkomis ir žalumynais
Reikės:
- 200 g (2 vidutinio dydžio) šviežių bulvių (naudojame jas tik tol, kol nereikia jų skusti, kitu atveju naudojame saldžiąsias bulves)
- 100 g (1 vidutinio dydžio) šviežios morkos
- 100 g šviežio, geriausia – muskatinio, moliūgo
- skiltelės česnako, jei valgote
- šiek tiek šviežių ar šaldytų krapų, petražolių, kalendros
- 1 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
- šlakelio šviežiai spaustų citrinos sulčių
- druskos ir pipirų
Gaminimas:
- Sutarkuojame bulves ir morkas šiaudelių forma.
- Išspaudžiame kelis šaukštus citrinos sulčių ir apšlakstome daržoves.
- Susmulkiname česnaką, krapus, petražoles, kalendrą ir viską suberiame ant šviežių daržovių. Apšlakstome aliejumi ir paskaniname druska bei pipirais.
- Sumaišome ir valgome.
Skanaus!