Pavyzdžiui, šiuo metu labai populiaru mėsą marinuoti aliejuje. Tokio būdo reikėtų vengti dėl daugelio priežasčių.
Pirma, liesa mėsa prisotinama riebalais ir taip patiekalo kaloringumas išauga. Antra, svarbu, kokioje temperatūroje kepate ir ar aliejus tokiam kaitinimui atsparus. Kaitinant riebalus per aukštoje temperatūroje susidaro kancerogeninės medžiagos, kurių jūs tikrai norite išvengti. Kita vertus, kepimui tinkami aliejai su mažomis išimtimis yra tuščios kalorijos, todėl, mano nuomone, keista rinktis liesą mėsą ir ją gadinti papildomais beverčiais riebalais.
Taigi rinkitės kitus mėsos marinavimo būdus, išvengdami beverčių riebalų ir kenksmingų medžiagų. Mėsą galima marinuoti mineraliniu vandeniu, rūgščiais vaisiais ar tarkuota svogūnų mase.
Siūlau išbandyti šiuos, dar neragautus receptus iš tinklaraščio Sulieknek.lt.
Jautienos marinatas su Vorčesterio ir sojos padažu
Reikės:
- jautienos šoninės kepsnio
Marinatui:
- 1 v.š. Vorčesterio padažo
- 3 v.š. sojos padažo
- 1 a.š. dūminio mirkalo
- 1 a.š. česnako miltelių
- 2 v.š. žaliosios citrinos sulčių
- žaliosios citrinos tarkuotos žievelės
- 1 a.š. aitriosios paprikos miltelių
- 1 v.š. kapotos šviežios kalendros
Gaminimas:
- Visus marinatui skirtus ingredientus sumaišome.
- Jautienos kepsnį ištriname marinatu ir leidžiame pasimarinuoti kelias valandas prieš kepant grilyje.