Teiginiai


Vaizdo įrašas nufilmuotas botų fermoje, kur už savo darbą atlygį gaunantys troliai veliasi į diskusijas su realiais socialinių tinklų vartotojais, siekdami atitraukti jų dėmesį.

Verdiktas


Iš dalies melas. Vaizdo įraše vaizduojama paspaudimų, o ne botų ferma. Nors tiek paspaudimų, tiek botų fermų tikslas yra iškreipti informacijos internete srautą, šio tikslo jos siekia skirtingai. Paspaudimų fermose paprastai dirba tikri žmonės, socialiniuose tinkluose rašantys komentarus, atsiliepimus apie prekes ar paslaugas, spaudžiantys patiktukus ar dirbtinai kuriantys srautą į konkrečią interneto svetainę. Tai – sukčiavimo forma, ją pasitelkus vartotojai dažnai įtikinami, kad prekė ar paslauga tikra arba geresnė, nei yra iš tikrųjų. Botų fermose prie interneto prijungti įrenginiai dažniausiai kontroliuojami automatizuotų veiksmų. Jiems pavedamos įvairios užduotys – skleisti dezinformaciją, kurti netikrus profilius, vykdyti kibernetines atakas.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose plinta maždaug pusės minutės trukmės vaizdo įrašas. Jame vaizduojami prie nešiojamųjų kompiuterių sėdintys jauni azijiečiai vaikinai. Nuo kompiuterių nutiesti laidai prijungti prie dešimčių ant sienos sukabintų ir ant stalų sudėtų mobiliųjų telefonų.

Vaizdo įrašu pasidalinę vartotojai rašo, kad taip „atrodo botų ferma“. Ir perspėja: „turėkite tai omenyje kitą kartą, kai pokalbių ar komentarų skiltyje norėsite ginčytis su kokiu nors troliu. Šiem žmonėms moka už tai, kad atitrauktų jūsų dėmesį ir drumstų vandenį. Nemaitinkite trolių.“

Pasinaudojus įrankiu „InVID We Verify“ galima sužinoti daugiau informacijos apie pateiktą vaizdo įrašą. Kelių įrašo kadrų atvirkštinė paieška atskleidė, kad jame nėra nusifilmuota botų ferma. Tai – paspaudimų ferma (angl. „Click Farm“). Internete apstu panašių atvaizdų, kuriuose vaizduojami prie kompiuterių prijungtos galybės mobiliųjų telefonų. Visi šie vaizdai siejami būtent su paspaudimų fermomis. Daugiausia informacijos apie jas pateikiama Azijos šalių naujienų portaluose (čia).

Klaidinanti žinutė

Kas yra paspaudimų ferma?

Paspaudimų fermos dažnai dar vadinamos sukčiavimo fermomis. Dažniausiai tokiose fermose nusamdomi mažas pajamas gaunantys žemos kvalifikacijos darbuotojai. Jų užduotis – dirbtinai išpūsti informacijos srautą internete. Paspaudimų fermos veikia kaip įprasti verslai, kurie samdo darbuotojus, turi savo būstinę, tačiau dažniausiai jų veikla susijusi su sukčiavimo schemomis. Dažniausiai tokios fermos įsikuria privačiuose namuose ar viešbučių kambariuose. Paspaudimų fermose dirbantys žmonės prijungiami prie daugybės įrenginių – mobiliųjų telefonų, planšečių, nešiojamųjų kompiuterių.

Paspaudimų fermų darbuotojai dažniausiai generuoja socialinių tinklų turinį, spaudydami patiktukus ar reakcijų mygtukus, rašydami komentarus. Tokiu būdu tam tikrų prekių, paslaugų pardavėjams dirbtinai auginamas sekėjų ar patiktukų srautas. Kartais fermose dirbančių žmonių dirbtinai reklamuojamas turinys gali būti sukurtas sukčių, tokiu būdu siekiant įtikinti, kad sukčių teikiama paslauga ar parduodamos prekės yra tikri.

Fermų darbuotojai taip pat gali būti atsakingi už netikrų prekių ar paslaugų apžvalgų rašymą, kad šios prekės ar paslaugos atrodytų geresni ir populiaresni, nei yra iš tikrųjų.

Dar viena užduotis paspaudimų fermose – dirbtinai kurti srautą sukčių interneto svetainėms, kad šios uždirbtų daugiau pinigų iš reklamos.

Kas yra botų ferma?

Botų fermas ir paspaudimų fermas sieja pagrindinis abiejų tikslas – dirbtinai iškreipti informacinį srautą, tačiau pasitelkiamos priemonės tikslui pasiekti yra skirtingos. Botų fermas paprastai sudaro įvairių dirbtinių scenarijų ir automatizuotų veiksmų valdomi prie interneto prijungti įrenginiai.

Dažniausiai botų fermos pasitelkiamos netikroms paskyroms kurti, dezinformacijai internete skleisti, DDoS atakoms vykdyti ir pan. Jei paspaudimų fermose įdarbinami tikri žmonės, už paspaudimus, reakcijas ar turinio kūrimą gaunantys atlygį, tai botų fermos dažniau susijusios su iš anksto užprogramuotomis, automatizuotomis veiklomis. Tiek botų, tiek paspaudimų fermos kelia daug žalos interneto vartotojams, verslams, platformoms.

Kas yra trolių ferma?

Interneto troliai – tai žmonės, internete specialiais įsiveliantys į diskusijas, keliantys konfliktus, rašantys įžeidžiančius komentarus ir pan. Trolių ferma arba fabrikas – suburta apmokamų interneto trolių armija, siekiant savo tikslų. Pavyzdžiui, neretai trolių fermas slapta pasitelkia vyriausybės, ypač autokratiniai ar diktatūriniai režimai, siekdamos savo užsibrėžtų tikslų. Šiais tikslais gali tapti nuomonės tam tikrais jautriais klausimais visuomenėje keitimas ar iškreipimas, chaoso ir visuomenės poliarizacijos kūrimas ar kišimasis į kitų valstybių rinkimus bei kitus vidaus reikalus.

Pavyzdžiui, 2017 m. „The Guardian“ rašė apie tai, kaip Rusijos trolių fermos darbuotojai apsimetė amerikiečiais ir prezidento rinkimų laikotarpiu rėmė tikrus amerikiečių aktyvistus finansiškai, kad šie organizuotų protestus ir renginius socialiai jautriomis ir visuomenės susipriešinimą keliančiomis temomis (čia).

The Wall Street Journal“ šių metų kovo mėnesį rašė, kad, nors buvęs „Wagner“ grupuotės lyderis Jevgenijus Prigožinas negyvas, su juo susijusios Rusijos trolių fermos išliko. Šios grupuotės skleidžia dezinformaciją ir stengiasi pakeisti visuomenės nuomonę į karą Ukrainoje ir artėjančius naujus JAV prezidento rinkimus (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją