1. Šiltas vanduo su citrina (pagal skonį ir su šaukšteliu medaus)
Puikiai tinka gerai dienos pradžiai! Citrina – vitamino C šaltinis, šis antioksidantas stiprina imuninę sistemą, gerina geležies įsisavinimą. Šis gėrimas tarsi „pažadina“ mūsų virškinimo sistemą, pagerina apetitą, stimuliuoja virškinimo traktą, žarnyno peristaltiką. Daugelis mano, jog citrina rūgština organizmą, bet yra atvirkščiai, ji šarmina ir padeda atstatyti rūgščių ir šarmų pusiausvyrą organizme. Šis gėrimas naudingas ir odai, vitaminas C dalyvauja kolageno gamyboje ir padeda pašalinti susikaupusius toksinus.
Medus turi gydomųjų, antibakterinių savybių, tačiau nereikėtų pamiršti ir jame esančio didelio lengvųjų angliavandenių kiekio, todėl medumi kaip ir cukrumi piktnaudžiauti nereikėtų.
2. Stiklinė vandens (be jokių priedų)
Vanduo reguliuoja ir kontroliuoja visas organizmo funkcijas. Kiekvieną dieną privalome išgerti apie du litrus vandens. Pirmąją vandens porciją turime išgerti ryte, 20 – 30 minučių prieš valgį. Dažnai įsisukę į dienos darbus visai pamirštame apie vandens poreikį, todėl ryte vandens gėrimas turi tapti kasdieniu ritualu.
3. Pieno produktai (pasukos, kefyras ir kt.)
Žmogaus organizmui naudingiausi fermentuoti pieno produktai (natūralus jogurtas, pasukos, kefyras). Juose esančios gerosios bakterijos užtikrina reikiamą žarnyno mikrofloros pusiausvyrą ir taip padeda subalansuoti žarnyno veiklą. Tačiau, tik prabudus į dar „miegantį“ skrandį nereikėtų pilti šalto (iš šaldytuvo) kefyro ar pasukų, geriau rinktis šilto vandens su citrina ar tiesiog vandens stiklinę. Manau, pieno produktus geriau rinktis užkandžiui ar vakarienei.
4. Kava
Kava - pats netinkamiausias rytinis gėrimas. Didžiausia bėda yra tame, jog po kavos puodelio apetitas labai smarkiai sumažėja, o dažniausiai visiškai dingsta ir apie pusryčius visiškai pamirštama. Yra daug žmonių, kurių pusryčiai yra tik kava. Tokiu būdu praleidžiama proga organizmą papildyti naudingomis medžiagomis ir energija. Geriausiai kavos puodeliu mėgautis praėjus 2 valandoms po pusryčių.
5. Sultys
Sveikiausios sultys - šviežiai spaustos, nekaitintos ir chemiškai neapdorotos. Nedideli kiekiai sulčių, geriausiai - praskiestos vandeniu, yra naudingi mūsų organizmui, tačiau sergantiems virškinimo sistemos ligomis (pavyzdžiui, gastritu, opalige) gali sukelti neigiamą poveikį. Sultis reikėtų gerti likus apie 30 minučių iki pusryčių. Manau, geresnis variantas būtų kokteilis - mėgiamus vaisius ir daržoves sudėti į maisto smulkintuvą ir sumalti iki vientisos masės, tokiame gėrime bus daugiau ląstelienos (maistinių skaidulų) nei sultyse, kurios suteiks ilgesnį sotumo jausmą.
Mitybos specialistės teigimu, pusryčiai – svarbiausia sveikos mitybos režimo grandis, todėl pirmąjį dienos maistą pasirinkti reikia tinkamai.
Pusryčiams geriausia rinktis sudėtinių angliavandenių ir šiek tiek baltymų turintį maistą. Idealūs pusryčiai – įvairių grūdų (rudųjų ryžių, grikių, sorų, avižų, perlinių) kruopų nepervirtos košės (200 – 300 g), pagardintos sėklomis, riešutais, prieskoniais, šaukšteliu šalto spaudimo aliejaus ir šviežios daržovės. Košėse esantys sudėtiniai angliavandeniai suteiks ilgalaikį sotumą, nesinorės užkandžiauti. Pusryčiams nereikėtų valgyti rūkytų, riebių ir daug cukraus turinčių produktų – jausitės mieguisti ir nedarbingi. Subalansuoti pusryčiai suteiks energijos darbingai dienos pradžiai“, - patarė E. Pleterienė.
Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!