Daržovės ir prieskoninės žolelės, kurias reikia pasėti į atvirą dirvą iki gegužės pabaigos

Pirmiausia tai, vėlyvosios morkų ir burokėlių veislės.

Prieskoninės žolelės: petražolės, špinatai, krapai, krienai, kalendros.

Svogūnai (įskaitant plunksninius). Iki mėnesio pabaigos dar galite sodinti svogūnus – jiems reikia nuo +10 °C iki +15 °C temperatūros.

Bulvės. Prieš sodinimą įdirbkite ir išpurenkite dirvą, kad nenukentėtų šaknų sistema ir būtų geras gumbų derlius.

Vidutinio ankstyvumo kopūstų veislės. Sodinkite juos dviem eilėmis, atstumas tarp pasėlių – 40-50 cm, tarp eilių – 50-60 cm.

Agurkas

Agurkai. Agurkus į atvirą dirvą galima sėti tik gegužės pabaigoje, per ilgai trunkančius karščius. Sėklos lysvėse sėjamos 1-2 cm gylio vagutėse pagal 50 x 60 cm schemą.

Ridikėlius galima sėti ir balandį, ir visą gegužę, juos galima sėti reguliariai, svarbiausia, kad dirva sušiltų iki +8-10 °C.

Jei šiluma išsilaiko iki gegužės pabaigos, cukinijas galite sėti tiesiai į atvirą dirvą.

Paprikas, pomidorus ir baklažanus į lysves galima persodinti tik praėjus visoms šalnoms. Persodinti paruoštų pomidorų amžius – 45-50 dienų.

Mažai augančių veislių pomidorai sodinami pagal schemą 50 x 40 (30) cm, vidutinio augumo – 60 x 60 cm (50 x 50 cm), aukštaūgių veislių – pagal schemą 70 x 70 cm.

Jei lysvėse jau auga ankstyvieji kopūstai, juos reikia patręšti nitratais (300 g/10 m2).

Trąšas galima barstyti aplink augalus, tačiau įsitikinkite, kad jų nepatenka ant lapų, ypač jei jie drėgni.

Tręšimą galima derinti su laistymu, prieš tai ištirpinus trąšas vandenyje.

Kokias gėles sodinti iki gegužės pabaigos

Jei tai dar nepadaryta, sodinkite šakniastiebinius irisus, kanas, hostas, lelijėles.

Prasidėjus atkakliems karščiams galima sodinti petunijų ir pelargonijų daigus, kalijų, gladiolių, anemonų gumbus.

Iškaskite ir išdžiovinkite pirminių gėlių – krokų, snieguolių ir hiacintų – svogūnėlius.