Pirmiausia reikia pruošti moliūgų tyrę.

Tyrei reikės moliūgo.

  • Moliūgą supjaustome ketvirčiais ir išimame sėklas. Žinoma, jų neišmetame. Jas galima pavirti 10 min. pasūdytame vandenyje ir padžiovinti – turėsime ką pagliaudyti ilgais vakarais.

  • Paruoštas moliūgo skilteles pašauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir apie 30–40 minučių kepame. Per tą laiką jis suminkštės ir virs tyrele.

  • Minkštimą nuo odelės nukabiname šaukštu. Galima dar pertrinti per sietelį arba trintuvu. Atvėsiname ir naudojame tešlai.

Bandelės „Moliūgėliai“

  • Iškepus moliūgo daugiau negu reikia bandelėms, likusią tyrę užverdu ir supilu į švarius stiklainius, užsuku ir laikau šaltai iki kito panaudojimo. Arba vakuumuoju ir užšaldau, o prireikus jau turiu paruošto pusgaminio kitiems patiekalams.

Turėdami paruoštą tyrę gaminame bandeles.

Tešlai reikės:

1 kg miltų,

400 ml pieno arba vandens,

300 g orkaitėje kepto ir pertrinto moliūgo,

apie 100 g cukraus,

100 g sviesto,

40 g šviežių arba 11 g sausų mielių,

šaukštelis druskos,

žiupsnelis malto kardamono arba šafrano, arba ciberžolės miltelių,

moliūgų sėklų dekorui.

Gaminimas:

  • Į dubenį suberiame miltus, cukrų, druską, norimus prieskonius ir sumaišome. Tada supilame sausas arba šviežias suaktyvintas mieles, pašildytą pieną arba vandenį, moliūgų tyrę ir galiausiai ištirpintą sviestą. Minkome tešlą, kol nelips prie rankų ir dubens. Jeigu tešla jums pasirodys per skysta, galima įpilti truputį miltų, arba, jei per kieta, – truputį aliejaus. Išminkytą ir uždengtą tešlą atidedame maždaug 1 val., kad pakiltų. Jos tūris turėtų padvigubėti.

  • Tada tešlą padaliname į 12–16 dalių ir formuojame apvalius rutuliukus, apvoliojame miltuose. Kiekvieną tešlos rutulį švelniai, neįveržiant per stipriai surišame keturiomis virvelėmis. Virvelės turi būti natūralios, nedažytos.

Bandelės „Moliūgėliai“

  • Paruoštus rutuliukus dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą, uždengiame rankšluosčiu ir vėl paliekame kilti 20–30 min. Per tą laiką bandelės turi šiek tiek pakilti. Tuomet aptepame kiaušinio plakiniu arba lydytu sviestu. Dedame kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę naudojant viršutinio/apačios kaitinimo funkciją ir kepame 15–25 minutes, kol viršus pradės ruduoti.

Bandelės „Moliūgėliai“

  • Nuo iškepusių bandelių švelniai nuimame virveles, jų vidurį dekoruojame moliūgo sėkla, kuri imituos tikro moliūgo uodegėlę. Patiekiame bandeles dar šiltas arba šaltas. Jos puikiai tiks rudenėlio šventei arba šiaip skanauti su įvairių rūšių padažais, užtepėlėmis, tepamaisiais sūriais, sriubomis ar tiesiog su sviestu prie arbatos.

Bandelės „Moliūgėliai“