Vaida Kurpienė teigia, kad naudingiausios daržovės yra šviežios. „Išimtis galėtų būti nebent pomidoras, nes jį apdorojus, t. y. pakepinus keptuvėje ar ant grilio, pagaminus pomidorų tyrę šešis kartus geriau pasisavinamas likopenas. Tai yra labai aktyvi, antioksidacinė, antivėžinė medžiaga.

Jei planuojate termiškai apdoroti daržoves, tai geriau yra gaminti garuose, o jeigu virsite, tai virti mažame vandens kiekyje ir į vandenį įdėti druskos, nes taip susidaro slėgių skirtumas ir daržovėse išlieka daugiau vertingųjų medžiagų. Taip pat venkite pervirimo, daržovės turėtų išlikti kramtomos konsistencijos.

Galima lengvai pakepinti daržoves. Kepimas dažniausiai įvardijamas kaip blogas variantas, bet jeigu pakepsime trumpai, kartu su nedideliu riebalų kiekiu, tai gali būti tinkamas būdas apdoroti daržoves. Kitaip tariant, kuo trumpiau, kuo žemesnėje temperatūroje ir kad išliktų kramtoma konsistencija“, – pasakoja dietistė.

Daržovės keptuvėje

Pasak jos, kad ir kokį gerą produktą valgytume, būtina jį gerai sukramtyti. „Kartais nutinka taip, kad žmogus pradeda valgyti daugiau daržovių ir jam pradeda pūsti pilvą, atrodo, kad sunkiai virškina maistą. Dažniausiai taip įvyksta dėl to, kad mūsų dantys neatlieka tinkamo darbo. Jeigu valgymo metu žiūrime televizorių, skaitome knygą, naudojamės telefonu ar esame labai kažkuo susirūpinę, tada net ir geriausias produktas gali blogai susivirškinti. Kramtykime iki košelės konsistencijos, tada su seilėmis išsiskirs daugiau fermentų, kurie padės suvirškinti maistą ir pasisavinti daugiau vertingųjų medžiagų.

Taip pat žinoma, kad betakarotenai ir kitos įvairios medžiagos geriau pasisavinamos kartu su riebalais. Kartais daroma tokia klaida, kai gaminamos morkų salotos, į jas pridedama daug majonezo ir pamirštama, kad jos bus valgomos su riebia žuvimi ar mėsa, kurioje jau yra riebalų. Vertinkite visą porciją, kurią suvalgote vienu kartu. Morkos tikrai skanios ir su sojų padažu, majonezas tikrai nėra būtinas.“


„Delfi TV“ eteryje laidą „Sveika lėkštė su Vaida Kurpiene” galite matyti kiekvieną šeštadienį 11:00 val. „Delfi TV” – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)