Prekybos tinklo „Iki“ atstovai sako, kad tik žinant skirtumus galima lengvai pasirinkti sau tinkamiausią variantą. O tai padarius, tiesiog būtina išbandyti lengvus ir nepaprastai gardžius receptus, kuriais su jumis dalinasi „Iki“ prekybos tinklo maisto ekspertai.
„Absoliuti dauguma į „Iki“ parduotuves patenkančios šviežios mėsos atkeliauja iš Lietuvos gamintojų. Kalbant apie sveriamos šviežios mėsos skyrius – visa juose esanti vištiena, kiauliena, jautiena, veršiena – tik lietuviškos kilmės. Tai, visų pirma, svarbu dėl šviežumo, nes kuo trumpesnė jos pristatymo grandinė, tuo mėsa yra šviežesnė. Be to, Lietuvos tiekėjai taiko itin aukštus standartus paukščių ir gyvulių auginimo sąlygoms“, – teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Anot jos, sveriamose vitrinose esanti „Iki“ jautiena yra ypatinga ne tik dėl 100 proc. lietuviškos kilmės. Iš tiesų ji yra 5 dienas brandinta buliaus mėsa. Svarbu ir tai, jog visa mėsa „Iki“ parduotuvėse yra tiekiama net 6 kartus per savaitę. Taigi pirkėjai turi galimybę įsigyti tik šviežią mėsą.
Sveikiausias, natūraliausias ir kokybiškiausias pasirinkimas – smulkinta mėsa
Ar žinojote, kad smulkinta mėsa ir faršas skiriasi? Kaip teigia „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, pagrindinis skirtumas – faršas priskiriamas prie mėsos pusgaminių. Faršas yra ta pati smulkinta mėsa, tačiau į ją pridėta ir kitų maisto produktų: druskos, krakmolo, baltymų, sojos, pipirų, kitų aromatinių medžiagų ir priedų.
„Kokią dalį faršo sudaro įvairūs priedai, galima sužinoti atidžiai perskaičius produkto ženklinimo etiketę. Tačiau jei perkate smulkintą mėsą, galite būti garantuoti, kad tai – šviežia, iškaulinta ir sumalta mėsa, į kurią gali būti pridėta iki 1 proc. druskos. Tai – natūralesnis produktas“, – sako pašnekovė.
Svarbu ir tai, kad IKI prekių ženklu pažymėta smulkinta vištiena „Iki“ parduotuvių savitarnos lentynose ir yra tiesiog smulkinta mėsa, o ne faršas.
Brandinta buliaus mėsa – net pačiam išrankiausiam skoniui
Jautiena – viena vertingiausių mėsų, kurioje gausu vitaminų ir mineralų. Šią mėsą ypač mėgsta sveikai besimaitinantys sportininkai, ji labai naudinga besilaukiančioms moterims.
„Iki“ maisto ekspertė V. Juodkazienė paaiškina, kad jautieną ir brandintą bulieną, kaip ir kitas raudonas mėsas, reikėtų valgyti keletą kartų per savaitę. Joje daug geležies, tad ši mėsa itin naudinga kovojant su vienu dažniausių šių laikų negalavimu – mažakraujyste.
„Kokybiška jaunų galvijų buliaus mėsa nuo jautienos skiriasi brandinimu. Pavyzdžiui, „Iki“ ženklu pažymėta buliaus mėsa brandinama 5 dienas. Tai garantuoja kokybę, išskirtinį skonį bei visų naudingų medžiagų išlaikymą“, – teigia maito ekspertė.
Anot jos, buliena gali būti valgoma pusiau žalia ar net visiškai žalia. Ją taip pat galima troškinti, gaminti burnoje tirpstančius kepsnius.
Vasara – metas, kuomet dar dažniau gardžiais patiekalais norisi pavaišinti artimus žmones. Išbandykite šiuos receptus, kurie nepaliks abejingų.
Ypatingi kotletai, kuriuos dievina vaikai
Reikės:
- 250 g kiaulienos faršo;
- 250 g jautienos faršo;
- 2 kiaušinių;
- 3 v. š. graikiško jogurto;
- 2 v. š. manų kruopų;
- žiupsnelio druskos;
- žiupsnelio maltų pipirų;
- 0,5 a. š. maltų čiobrelių.
Gaminimas:
Faršą sumaišykite su kiaušiniais, jogurtu, prieskoniais ir manų kruopomis. Viską gerai išmaišykite. Suformuokite nedidelius kotletus. Keptuvėje juos kepkite tol, kol jie apskrus. Valgykite su bulvėmis ir šviežiomis daržovėmis.
Iškylai su draugais – baklažanų ir maltos mėsos vėrinukai
Reikės:
- 2 baklažanų;
- 600 g smulkintos kiaulienos mėsos;
- 1 obuolio;
- 2 kiaušinių;
- 1 svogūno;
- žiupsnelio druskos;
- žiupsnelio maltų pipirų.
Gaminimas:
Baklažanus supjaustykite 2 cm storio griežinėliais.
Smulkintą kiaulienos mėsą sumaišykite su apkeptu svogūnu, suberkite tarkuotą obuolį. Viską pagardinkite druska ir pipirais.
Suformuokite nedidelius kukulius. Juos verkite ant iešmelių su baklažanais. Eiliškumas turėtų būti toks: vienas kukulis, vienas baklažano griežinėlis. Nepalikite tarpų.
Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.
Patiekalą skanaukite su šviežių daržovių salotomis ir česnakiniu graikiško jogurto padažu.
Naminiai kebabai su jautiena
Reikės:
- 600 g jautienos;
- 4 lapų tortilijų;
- 0,5 a. š. malto raudonėlio;
- 1 v. š. citrinos sulčių;
- 160 g šviežių špinatų;
- 0,5 vnt. raudonojo svogūno;
- 5 v. š. pomidorų padažo;
- 0,5 stiklinės konservuotų pomidorų.
Gaminimas:
Smulkiai supjaustykite jautieną. Ją kepkite įkaitintame aliejuje. Mėsai iškepus suberkite smulkintus raudonėlius, supilkite citrinos sultis.
Lavašus aptepkite pomidorų padažu. Dėkite špinatus, konservuotus pomidorus, smulkiai pjaustytus svogūnus. Išdėliokite jautienos gabalėlius. Lavašą susukite ir skanaukite.
Soti troškinta buliaus mėsa su konservuotais žirneliais
Reikės:
- 1 kg buliaus kumpio;
- 1 morkos;
- 1 saliero;
- 2 svogūnų;
- 1 a. š. druskos;
- 1 v. š. sviesto;
- 50 g tarkuoto sūrio;
- skardinės konservuotų žirnelių.
Gaminimas:
Mėsą supjaustykite gabaliukais ir apkepkite įkaitintame aliejuje. Kepdami pagardinkite druska. Sudėkite pjaustytas daržoves: morką, salierą, svogūnus. Kepkite 30 minučių.
Į keptuvę įpilkite 0,5 stiklinės vandens, sumažinkite kaitrą ir troškinkite apie pusvalandį. Jei reikia, vandens vis papildykite.
Mėsai suminkštėjus sudėkite žirnelius ir viską apkepkite 5 minutes. Įdėkite sviestą, palaukite, kol jis išsilydys ir patiekalą pabarstykite tarkuotu sūriu. Valgykite su šviežių daržovių salotomis.