Vienos seniausių, tūkstančius metų Afrikoje ir Pietryčių Azijoje auginamų kruopų – soros. Šias kruopas labai patogu laikyti, nes į jas neįsimeta maistinės kandys. Europoje ir JAV galima nusipirkti įvairių rūšių sorų kruopų, o Lietuvoje paplitusios Setaria italica rūšies sorų kruopos – maži, gelsvi grūdeliai.

Sorų kruopų nauda:

Soros – žemo glikemijos indekso (GI) maisto produktas, todėl jų suvalgius kraujyje staigiai nepadidėja cukraus koncentracija. Mitybos ekspertų teigimu, sorose yra sunkiau virškinamų angliavandenių – skaidulinių medžiagų ir nekrakmolingųjų sacharidų, tad jos – tinkamas valgis daugeliui, o ypač tiems, kurie serga antrojo tipo cukriniu diabetu.

Kadangi sorų kruopose yra daug amino rūgšties triptofano, jos gali gerinti nuotaiką. 2014 m. tyrimu pagrįsta, kad valgant daug triptofano turinčių maisto produktų švelnėja depresijos ir nerimo simptomai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)