Ji taip pat apžvelgė vis labiau populiarėjančias alternatyvas ir pažėrė įžvalgų tiems, kurie grilio sezono neįsivaizduoja be šašlykų.

Nors maisto gaminimo lauke sezonas daugeliui asocijuojasi su šašlykais ar dešrelėmis, dietistė ir „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė Vaida Kurpienė pranešime žiniasklaidai pasakoja, kad šie produktai pastaruoju metu sulaukia vis daugiau konkurencijos.

„Gardžiai apskrudę kiaulienos šašlykai verčia varvinti seilę ir dar dažnai yra nepakeičiami vaišių gryname ore palydovai. Visgi pastebiu, kad žmonės vis aktyviau ieško ir kitų alternatyvų – renkasi kepti žuvį, įvairiausius sūrius, daržoves ar net vaisius“, – pasakoja ji.

Su kuo valgyti šašlykus, grilyje keptą žuvį?

Užsiminusi apie populiarėjančias alternatyvas, dietistė Vaida Kurpienė turi naudingų patarimų tiems, kas grilio sezono niekaip neįsivaizduoja be šašlykų. Ji ragina nebijoti eksperimentuoti ir, pavyzdžiui, vietoje įprastos kiaulienos sprandinės šašlykų marinuoti ir kepti kalakuto šlauneles.

Anot jos, receptai gali būti tie patys, bet galutinis rezultatas – draugiškesnis kraujagyslėms ir bendrai sveikatos būklei.

„Mėsa bus minkšta ir sultinga, o riebalų ir kalorijų – mažiau. Na, o jeigu esate „užkietėję“ kiaulienos sprandinės šašlykų gerbėjai, kartu su jais valgykite raugintų agurkų ar šviežių pomidorų, svogūnų – natūralių rūgščių turinčių produktų, kurie padės skaidyti riebalus.

Prieš valgant riebesnę mėsą būtų naudinga suvalgyti ir kitų šviežių daržovių, kurių skaidulos neleis sunkiam maistui per ilgai užsibūti skrandyje bei žarnyne bei padidins sotumo jausmą“, – pataria V. Kurpienė.

Ant grotelių kepto patiekalo žvaigždė – daržovės

Ji taip pat pataria mėsos marinavimui išbandyti įvairias alternatyvas, pavyzdžiui, mineralinį vandenį, rūgščių vaisių sultis, pomidorų tyrę ar tarkuotų svogūnų masę – taip galėsite gardžiuotis sveikatai palankesniu rezultatu.

„Mėsą galima pakeisti ir kitomis šauniomis alternatyvomis, pavyzdžiui, žuvimi, varškės ar sojos pieno sūriu. Ant grilio kepta menkė, lydeka, dorada ar ešerys, patiekti su čia pat keptomis daržovėmis, suteiks žvalumo, papildys organizmą svarbiais baltymais.

Varškės sūris taip pat puikiai tinka griliui ir yra ypatingai skanus su vasariškomis lapinėmis daržovėmis, šviežiais pomidorais.

Pasirinkę gaminti sojos pieno sūrį, ragaukite jį kartu su daržovėmis ir česnakiniu jogurto padažu ar avinžirnių užtepėle ir suvyniokite į pilno grūdo tortiliją – pažadu, nesusivilsite“, – rekomenduoja gardų derinį dietistė.

Pasak V. Kurpienės, patiekalo žvaigžde gali tapti ir pačios daržovės. Ant grilio kepta cukinija, baklažanas, paprika ar pomidorai, pagardinti mėgstamais prieskoniais, lengvai taps paprastomis, skaniomis ir, svarbiausia, sveikomis vaišėmis.

Grilio patiekalų idėjos ir mėsos, ir daržovių gerbėjams

Visiems, kurie ketina pasilepinti šiltu oru ir gaminti maistą lauke, dietistė V. Kurpienė paruošė kelis gardžius ir sveikus receptus.

Jautienos kepsnys sojos ir česnakų marinate

Jautienos kepsnys

Reikės:

  • 150 g jautienos išpjovos;

  • 2 v. š. sojos padažo;

  • 3 skiltelių česnako;

  • pipirų (pagal skonį).

Keptoms daržovėms prireiks:

  • 70 g paprikos;

  • 70 g baklažano;

  • 50 g kukurūzų burbuolių;

  • 30 g poro;

  • druskos (pagal skonį);

  • pipirų (pagal skonį).

Gaminimas:

  • Jautieną nuplaukite, nusausinkite. Pasiruoškite marinatą: į sojos padažą sudėkite susmulkintus česnakus, berkite pipirus. Gautu mišiniu įtrinkite kepsnį ir palikite marinuotis apie 20 minučių.

  • Marinuotą jautieną vėliau kepkite grilyje po 2–5 minutes iš abiejų pusių. Kepdami jautieną atsižvelkite į kepsnio storį. Beje, neturintys grilio šį patiekalą gali paruošti ir keptuvėje.

  • Galiausiai atskirai apkepkite smulkintas daržoves, pagardinkite jas prieskoniais ir patiekite su mėsa.

Balta žuvis ant grilio – lydekos kepsneliai

Lydekos kepsneliai

Štai receptas, kaip greitai pagaminti baltą žuvį grilyje, kad nesuskrustų ir nesuirtų be grotelių, būtų sultinga ir skani.

Reikės:

  • 400 g šaldytų žuvies kepsnelių (V. Kurp[ienė rinkosi lydekos)

  • 1 citrinos

Gaminimas:

  • Išimkite šaldytus žuvies kepsnelius iš šaldiklio. Neatšildykite!

  • Įkaitiname grilį iki 220 laipsnių temperatūros. Grilio viduryje sudėkite žuvies medalionus, o ant viršaus – citrinos griežinėlius. Kurpienė ją naudoja tik ekologišką. Jei neturite ekologiškos, nupjaukite odelę. Citrina suteikia drėgmės, gerą prieskonį ir neleidžia žuviai džiūti.

  • Kurpienė neberia nei druskos, nei kitų prieskonių. Gera nenumirkyta ir kokybiška šaldyta jūrinė žuvis yra sūri savaime.

  • Grilio apačioje virš anglių patieskite foliją ar dėkite specialų dangtį, kad keptumėte netiesioginėje kaitroje, 200 laispnių temperatūroje. Tiesioginėje kaitroje žuvis skrus ir degs, ko reikėtų išvengti. „Nes viskas, kas skrudėsiai, yra kancerogenai, tai yra vėžį sukeliančios medžiagos!“ – įspėja Vaida Kurpienė.

  • Sudėję žuvį, uždenkite grilio dangtį ir kepkite 14–16 min. Ilgiau kepti nerekomenduojama, nes žuvis išsausės.

  • Lydeka greitai iškepa, traukite ir dėkite į lėkštę. Medalionų storis vienodas, tolygiai iškepa, atrodo gražiai. Tinka ir sau, ir svečiui.

Tofu ir daržovių iešmeliai grilyje

Tofu ir daržovių iešmeliai

Reikės:

  • 150 g tofu sūrio;

  • 0,5 cukinijos;

  • 4 pievagrybių;

  • druskos (pagal skonį);

  • pipirų (pagal skonį);

  • prieskoninių žolelių (pagal skonį);

  • paprikos, svogūno (pagal skonį).

Gaminimas:

  • Nuo sūrio nuspauskite skystį, įtrinkite jį prieskoniais ir palikite marinuotis apie 30 minučių. Pievagrybius supjaustykite pusiau, cukiniją – riekelėmis, tofu – kubeliais.

  • Ant iešmelių verkite pievagrybius, tofu, cukiniją. Jei turite noro – ant iešmelio galite praverti ir papriką, svogūną.

  • Paruoštus iešmelius dėkite į grilį ar į orkaitę ir kepkite maždaug 5–8 minutes, kol gražiai apkeps. Prisiminkite, kad daržovės turi išlikti traškios.

Skanaus!