Ar pradėdama rašyti tinklaraštį „5produktai“ numanėte, kad kažkada tai virs knyga?

Draugai ir auditorija karts nuo karto lyg juokais, lyg rimtai paklausdavo: „tai kada knyga?“ Vis atsakydavau, kad „bus matyt“, nes tokių planų neturėjau. Tačiau kai leidykla „Vitae litera“ pasiūlė pasikalbėti dėl knygos rašymo – priėmiau tai kaip ženklą, kad atėjo laikas. Po pokalbio su leidyklos atstovais keletą dienų dar pasvarsčiau ir leidausi į šią avantiūrą.

Susiję straipsniai
Roma Labžentė
Roma Labžentė
FOTO: Asmeninis archyvas

Papasakokite, kada ir kaip kilo mintis rašyti tinklaraštį, kodėl pasirinkote tokį pavadinimą?

Tinklaraščio idėja atsirado tada, kai nusibodo gaminamus patiekalus rodyti tik tada dar būsimam vyrui ar draugėms. Kadangi telefonu maistą fotografuoti visada mėgau, tai pamaniau – kodėl gi nesudėjus visko į tinklaraštį? Maniau: pradėsiu rašyti tinklaraštį, pasidalinsiu receptais su daugiau žmonių, surasiu bendraminčių, o ir fotografuoti geriau išmoksiu – vieni pliusai. Tačiau nesitikėjau, kad tinklaraštis man atneš tiek daug.

Pavadinimas parinktas ne atsitiktinai: jau tada, kai pradėjau, buvo nemažai maisto tinklaraščių. Svarsčiau, kaip reikia iš jų išsiskirti, – juk nemoku nei labai gudriai gaminti, nei galiu padaryti profesionalias nuotraukas. Nusprendžiau sau iškelti iššūkį – apriboti ingredientų skaičių. Būtent „penki“ skambėjo įsimenamai ir tuo pačiu suteikė pakankamą ingredientų kiekį patiekalui pagaminti.

Roma Labžentė
Roma Labžentė
FOTO: Andrej Gurjanov | Asmeninis archyvas

Sakykite, kokių patiekalų dažniausiai pageidauja skaitytojai? Kurie sulaukia daugiausia peržiūrų?

Skaitytojai visada nori, kad patiekalai būtų pigūs, lengvai ir greitai paruošiami bei, žinoma, sveiki. Tik tiek. Tad stengiuosi nuolat dalintis idėjomis pietums ar vakarienei, kurias galima pritaikyti kasdienai ar net pietų dėžutei į darbą.

Taip pat stengiuosi atkreipti dėmesį į sezoniškumą – pavyzdžiui, pavasarį nesidalinu receptais, kurių sudėtyje yra moliūgas, palieku juos rudeniui ar žiemai. Ironiška, tačiau dažniausiai daugiausiai peržiūrų sulaukia būtent desertai. Ir būtent išbandytų desertų nuotraukų gaunu daugiausiai.

O jums pačiai – ką mieliausia gaminti? Kokius patiekalus labiau mėgsta vyras?

Vyras yra didžiausias mano kritikas ir palaikytojas viename. Būna, kad kartais mūsų skoniai išsiskiria, tačiau tai – retas atvejis. Jo nuomone visiškai pasitikiu, kadangi ir jis pats mėgsta pasisukioti virtuvėje. Tiek man, tiek jam prie širdies labiausiai „rimtesni“ patiekalai, tačiau fotografuoti mėgstu būtent desertus – saldus maistas man gražiausias.

Roma Labžentė
Roma Labžentė
FOTO: Andrej Gurjanov | Asmeninis archyvas

Papasakokite apie knygą – kodėl ryžotės ją rašyti? Kokius receptus į ją sudėjote? Kam skirta jūsų knyga?

Nutariau rašyti knygą dėl labai paprastos priežasties – stengiuosi neatsisakyti galimybių, kurios pasitaiko mano kelyje. Būtent dėl to, sulaukusi pasiūlymo iš leidyklos, nusprendžiau surizikuoti.

Į knygą sudėjau daugiau nei 60 receptų. Nedidelė jų dalis – jau daugybę kartų gaminti, pamėgti ne tik mano šeimos, bet ir auditorijos. Na o didžioji dalis receptų – visiškai nauji ir niekur nepublikuoti, nes buvo gaminti išskirtinai tik knygai.

Tiesa, atsirenkant receptus knygai jaučiau didžiulę atsakomybę: juk iš tinklaraščio receptą nesunkiai galima ištrinti, jei jis nebepatinka. O kai receptas nugula popieriuje, – viskas, ten ir liks. Juolab, kad tai pirmoji knyga, norėjosi ją nugludinti iki tobulumo. Buvo bent 10 receptų, kurie keliskart pagaminus ir paragavus knygos puslapių taip ir nepasiekė – tiesiog pasirodė per paprasti, kad būtų verti ten atsidurti.

Knygą rašiau su ta mintimi, kad ji bus naudinga visiems, kurie neturi laiko ir noro ilgai sukiotis virtuvėje, o reikalingus produktus gali rasti artimiausioje nedidelėje parduotuvėje. Žinoma, visuose receptuose ingredientų sąrašas ne ilgesnis nei 5. Na, tik prieskonius surašau papildomai, nes čia juk galima naudoti tai, ką jau turite namie.

Po pirmojo knygos tiražo jau gavau atsiliepimų, kad knyga labai tiko šeimoms su vaikais, o receptus puikiai pavyko įveikti net tiems, kurie su virtuve visai nedraugauja.

Ir nors knygos rašymas pažėrė daugybę iššūkių, tačiau visą rašymo ir leidimo procesą prisimenu su dideliu džiaugsmu ir dėkingumu. Viena to padariusi nebūčiau – knyga nebūtų išvydusi dienos šviesos be specialistų, kurie prisidėjo savo darbu: fotografai, maketuotoja, redaktorė bei leidyklos palaikymas. Na ir žinoma, be profesionalių ragautojų nebūčiau viena pati atrinkusi geriausių receptų ir jų nuotraukų.

Roma Labžentė
Roma Labžentė
FOTO: Asmeninis archyvas

Kokiu receptu pasidalinsite su Delfi Maistas skaitytojais?

Su skaitytojais noriu pasidalinti sočiu ir maistingu apkepu, kuris puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek vakarienei.

Delfi
Roma Labžentė
35 min.

Varškės apkepas – ir pusryčiams, ir vakarienei

1. Kiaušinius dideliame dubenyje išplakti su prieskoniais. Sudėti varškę ir gerai viską išmaišyti. 2. Susmulkinti pomidorus kubeliais, jei špinatai dideli, – pasmulkinkite ir juos. Sudėti į varškės m...

Daugiau

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją
Pažymėti
Dalintis
Nuomonės