19
Kitas

Legendinė sriuba – iš pamario

Bulviniai kakorai – be jo neapsieidavo nei vakarėliai, nei talkos

Kaišiadorių apylinkėse virtų bulvių tešlos valgiai buvo paplitę ir mėgstami visada – turbūt kiekviena šeimininkė kepdavo kakorus. Juos ruošdavo su įvairiais įdarais – griežčiais, kopūstais, grybais ar lašinukais, tačiau vienas populiariausių įdarų buvo morkų su svogūnais.

„Kakorai buvo šventadienių valgis, dažnai juos kepdavo ir susirinkus daugiau žmonių talkoms ar susiėjus vakaroti“, – sako Kaišiadorių muziejaus vyriausioji rinkinių kuratorė, amatininkė, sertifikuota tradicinių valgių gamintoja Nijolė Adukonienė ir dalijasi receptu.

Bulviniai kakorai

Tešlai reikės:

3,5–4 kg bulvių
2–3 vnt. kiaušinių
8 šaukštų miltų arba krakmolo (priklauso nuo bulvių veislės, jų krakmolingumo)
Žiupsnelis druskos
Įdarui:
800 g morkų
500 g svogūnų
Aliejus ar sviesto kepimui
Žiupsnelis druskos
Žiupsnelis pipirų
Padažui:
300 g. šoninės (rūkytos)
500 g svogūnų
100 g sviesto
400 g grietinės
Druskos

Paruošimo būdas:

* Bulves išverdame su lupenomis. Kai jos atvėsta, nulupame ir sugrūdame arba sumalame mėsmale.
* Įmušame kiaušinius. Įberiame miltų arba krakmolo ir druskos. Viską išminkome. Jei tešla lipni, reikia dar įberti miltų. Tešla turi būtų lengvai formuojama.
* Gaminant įdarą nuskutame morkas ir jas sutarkuojame burokine tarka.
* Smulkiai supjaustome nuluptus svogūnus. Įberiame druskos, pipirų. Viską pakepiname keptuvėje, riebaluose.
* Pasiruošus tešlą ir įdarą formuojame kakorus. Drėgnomis rankomis imame tešlos gabaliuką, pavoliojame delnuose, jį išplojame ir į vidų dedame morkų ir svogūnų įdarą. Gerai užspaudžiame ir padarome pailgą kukulį. Jį paplojus dedame į skardą.
* Suformuotus kakorus galima ištepti plaktu kiaušiniu.
* Kepame karštoje orkaitėje 15–25 min., kol gražiai pagels.
* Ruošiant padažą pakepiname smulkiai supjaustytą šoninę ir svogūnus. Jiems baigiant kepti dedame sviestą ir grietinę, pamaišome, įberiame druskos. Skanaus.

19
Kitas

Legendinė sriuba – iš pamario

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją