Teiginiai

13 pasaulio šalių pasirašė sutartį ir žada sunaikinti maisto atsargas tam, kad sukeltų pasaulinį badą.

Verdiktas

Melas. 13 šalių įsipareigojo Pasaulinio metano centro (angl. Global Methane Hub) susitikime mažinti metano išmetimą savo žemės ūkio sektoriuose. Jos nesutiko atsisakyti ūkininkavimo ar sunaikinti maisto atsargas, o pareiškime nėra konkrečių planų, kaip mažinti išskiriamas metano dujas.

Melo detektoriaus komentaras

Internautai dalijasi ekrano nuotrauka iš interneto svetainės „Natural News“ (čia). Straipsnyje melagingai teigiama, kad 13 šalių, įskaitant Jungtines Amerikos Valstijas, pasirašė „globalistų, kovojančių su klimato kaita“ sutartį, kuria siekiama sunaikinti maisto atsargas ir sukelti pasaulinį badą.

„Natural News“, JAV įsikūrusi komercinė įmonė ir interneto svetainė, propaguoja sąmokslo teorijas ir dezinformaciją. 2020 m. gegužės mėn, „Facebook“ uždraudė įrašus su nuorodomis į „Natural News“ (čia).

Klaidinanti žinutė

Pasaulinio metano centro pareiškimas

2023 m. gegužės 17 d. po ministrų ir ambasadorių susitikimo, kurį surengė Pasaulinis metano centras,13 šalių (Argentinos, Australijos, Brazilijos, Burkina Faso, Čilės, Čekijos, Ekvadoro, Ispanijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinių Amerikos Valstijų, Panamos, Peru, Urugvajaus, Čilės, Vokietijos ir Urugvajaus) atstovai paskelbė pareiškimą, kuriuo įsipareigojo mažinti metano išmetimą žemės ūkyje (čia).

Susitikimo metu buvo priimtas pareiškimas, kuriame valstybės įsipareigojo remti pastangas gerinti žemės ūkio ir maisto sektorių prisitaikymą prie klimato kaitos. Taip pat šalys siekia mažinti metano išmetimą žemės ūkio ir maisto sistemose.

Pareiškime daugiausia dėmesio skiriama tam, kaip optimizuoti viešojo ir privačiojo sektorių bendradarbiavimą, didinti privačias investicijas, aktyviai skatinti inovatyvius sprendimus ir skatinti šalis keistis žiniomis bei patirtimi.

Pasaulinis metano centras niekur nepateikia plano panaikinti ūkininkavimą ar žemės ūkį ir nenurodomi jokie konkretūs pokyčiai, kurių pasirašiusios šalys imsis, kad sumažintų metano išmetimą.