Dar pavasarį į žvejybą su profesionalais vyko ir DELFI žurnalistai, norėdami išsiaiškinti, kaip žuvis patenka ant mūsų stalo. Naujienų portalas DELFI pristato nepamainomą gidą kiekvienam žuvies gurmanui. Straipsnių ir reportažų cikle pateiksime išsamią specialistų informaciją visiems žuvies patiekalų mėgėjams.
Jau šią savaitę sužinosite viską apie žuvies dalis ir ką su jomis daryti puikiam rezultatui virtuvėje. Atskleisime gudrybių, kaip susidoroti su specifiniu žuvies kvapu ir kurias geriausia kepti, kurias virti. Pateiktą informaciją dar geriau apdoroti padės DELFI specialistų sukurtos vizualizacijos.
Suprasti kokį kelią turi nueiti žuvis, kad atsidurtų ant jūsų stalo, mūsų žurnalistai pavasarį vyko į pačią Rusnę – Lietuvos žvejotojų meką, kad patys savo akimis pamatytų šį nelengvą, bet kartu ir užburiantį procesą.
Žvejų kasdienybė: jokių kalbų
Paklaustas, ar nevargina bene kiekvieną dieną sutikti tų pačių kolegų, žvejys tvirtina, kad tokiame darbe itin svarbu patirtis ir „darbas be kalbų“. „Mes kiekvienas žinome, kas už ką atsakingas. Be reikalo kalbėti ir aiškintis, kas ką daro – mums nereikia, tai mintimis galim net atsijungti. Be to, per tą 20 metų mes jau atsišnekėjom“, – juokavo žvejas.
Žvejai įsitikinę, kad kalbos, jog anksčiau žuvies buvo žymiai daugiau yra laužtos iš piršto. Jų nuomone, žuvies visada buvo nepastoviai – vieną sezoną daugiau, kitą sezoną mažiau.
Paklausti, ar žmonos nepyksta, kad vyrai kiekvieną dieną vakarienės grįžta kvepiantys ne pačiu maloniausiu kvapu, žvejai juokiasi ir sako, kad artimieji jau priprato. Negana to, Rusnė be žuvies kvapo būtų ne Rusnė, įsitikinę jie.
Žvejų verslininkų darbo ypatumai
Žvejų gyvenimas nelengvas – kai keičiasi sezonai, keičiasi ir žvejybos būdai. Štai, tarkime, šiuo metu vasarą žvejai verslininkai žvejoja su marinėmis gaudyklėmis, o ne su žvejybiniais tinklais, kaip pavasarį DELFI žurnalistų stebėti žvejai. DELFI dar visai neseniai rašė, kad aplinkosaugininkai dėl šio reikalavimo šiuo metu itin aktyviai vykdo žvejų patikrinimus.
Šaltuoju sezonu žvejai verslininkai tokiu pat tvarkaraščiu žvejoja ant užšalusių Kuršių marių. Kad ir kaip romantiškai galėtų atrodyti daugelio mėgėjų žvejų laukiama poledinė žūklė, žvejams profesionalams ji visai nepatinka.
„Iš principo net ir šaltuoju sezonu žvejybos įrankiai išlieka tie patys – tai žvejybiniai tinklai. Vis dėlto žiemą mes juos statome kiek kitaip. Žvejams tenka gręžti ledą ir tinklus tempti po juo. Tai, be jokios abejonės, yra žymiai sudėtingiau. Na, ir žinoma kartais itin žema oro temperatūra darbui būna labai nedėkinga“, – pasakojo R. Kriščiūnas.
Tai, ką reikia žinoti pirkėjui
Anot žvejų verslininkų, pačios vertingiausios žuvys yra ungurys ir lašiša, kurią draudžiama gaudyti. Po to eina starkis, lydeka, vėgėlė, salatis, džiugina ir ešerys, žiobris bei kuoja. Per pastaruosius metus, verslininkų teigimu, labiausia išaugo ungurių ir starkių kainos. „Aš dar atsimenu tuos laikus, kai starkis kainuodavo 4-5 litus, o dabar kainuoja apie 4 eurus. Tiesa, toks kainų pokytis įvyko tikrai ne per šiuos metus. Kalba eina apie 7-10 metų”, – tikino žvejyba užsiimantis verslininkas.
Šiuo metu situacija itin prasta su karšiais, kurių pardavimai labai sumažėję. „Su karšiais yra didžiulė bėda. Jų absoliučiai niekam nebereikia. Anksčiau, kai nebuvome praradę Rusijos rinkos, karšiai buvo visai populiarūs, o dabar beveik nebeturime jų kur dėti“, – teigė verslininkas R. Kriščiūnas.
Pirkėjui renkantis šviežią žuvį svarbu atkreipti dėmesį į žuvies akis ir žiaunas. Jeigu žuvies akys drumstos ir įdubusios, o žiaunos jau baltos spalvos, reiškia žuvis yra pasenusi ir jos geriau nepirkti.
Kas vyksta sandėlyje
Apskritai šviežia žuvis į parduotuvę turi patekti per penkias paras nuo jos sugavimo. Dažniausiai žvejai verslininkai atitinkamo tinklo parduotuvių sandėliams žuvį perduoda per parą.
„Žuviai papuolus į pagrindinį sandėlį vyksta jos rūšiavimas ir skirstymas. Parduotuvės užsakinėja įvairiais kiekiais – didesnėms reikia daugiau, o mažesnėms mažiau. Taip pat priklauso ir nuo parduotuvės asortimento“, – pasakojo prekybos centro „Norfa“ sandėlio vadovė Rita Gulbinienė.
Prekybininkai tikina, kad nors šviežios žuvies kiekio nenustatysi, pirkėjai dažniausiai perka karpį, menkę ir lydeką, tad šios rūšies žuvys laukiamos labiausia.