Vasarą lietuviai mėgaujasi laiku gamtoje, o ne virtuvėje


Sultinga vištienos krūtinėlė, aromatingos virtos dešrelės, traškiai apskrudę sparneliai... O gal medumi marinuoti kiaulienos šonkauliai, kvapnios medžiotojų dešrelės, šašlykai ir sausai marinuoti kiaulienos sprandinės kepsneliai? Plataus asortimento kepimui jau paruošti „Grill Party“ produktai, anot prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, šiltuoju metų laiku dažnai keliauja į pirkinių krepšelius.

„Tradiciškai pavasarį parduotuvių lentynas papildę „Grill Party“ produktai sulaukia ypatingo mūsų pirkėjų dėmesio. Aukštos kokybės, jau užmarinuoti, patogiai supakuoti ir pasirengę keliauti tiesiai į jūsų kepsninę produktai leidžia kiekvienam pasijusti tikru grilio virtuozu ir kaskart atrasti naujus skonius. Tuo įsitikinti gali ne tik vištienos ir kiaulienos mėgėjai, nes be įvairiausių mėsos gaminių, griliui siūlome ir puikiai paruoštos žuvies ar jūrų gėrybių, daržovių ir padažų“, – sako G. Kitovė.

Šiltuoju metų laiku pirkinių krepšeliuose galima išvysti ir daugiau šviežio derliaus gėrybių, kurios iš Lietuvos ūkių „Iki“ parduotuves pasiekia vos per vieną dieną. Dalis keliauja į salotas, kitos tiesiai ant kepsninės ir tampa puikiu pagrindinių grilio patiekalų garnyru. Šonus kaitroje pakaitinę pievagrybiai, paprikos ar cukinijų griežinėliai, švelniai paskrudusios kukurūzų burbuolės ir traškūs smidrai – vienas dažniausių pasirinkimų, tačiau nepamirškime ir bulvių. Nors ir puikiai visų pažįstamos, jos vis tiek gali nustebinti savo skoniu. Įdomiau paruošta, ši nebrangiai kainuojanti daržovė gali būti tikra grilio žvaigžde.

Žarijose keptos bulvės

Žarijose keptos bulvės – ne tik su sviestu

Daugelis dar iš vaikystės prisimena žarijose keptų bulvių skonį – šiltos, vis dar šiek tiek pelenuotos, su kieta luobele ir minkštutėlės viduje. Pakanka pagardinti sviestu ir pabarstyti druska. Arba galima šiek tiek įmantriau – su sviestu, burnoje tirpstančiu gardžiu šoninės griežinėliu ir česnaku.

Reikės:

  • 8 vidutinio dydžio bulvių
  • 150 g šaltai rūkytos, sūdytos šoninės
  • 50 gsviesto
  • 2–3 skiltelių česnako

Gaminimas:


Bulvių odeles nuvalykite ir tuomet bulves švariai nuplaukite. Aštriu peiliu padarykite horizontalias įpjovas, stengdamiesi išlaikyti tolygius tarpus. Atskirame indelyje sumaišykite smulkiais kubeliais pjaustytą šoninę ir išspaustą česnaką. Šiek tiek šio įdaro dėkite į tarpelius, o pačias bulves patepkite išlydytu sviestu arba plonus sviesto gabalėlius dėkite į kas antrą bulvės tarpelį. Kiek paprastesnis pateikimo variantas – išskobti nedidelį griovelį bulvėje ir įdarą sudėti į jį.

Kiekvieną bulvę suvyniokite į foliją – taip ji bus apsaugota nuo tiesioginės laužo ar kepsninės kaitros. Galite kepti tiek žarijose, tiek sudėję bulves ant grotelių. Neapvirtai bulvei iškepti prireiks maždaug valandos, tačiau jei skubate, prieš kepimą 10–15 minučių jas pavirkite vandenyje. Apvirtos bulvės turi būti pakankamai tvirtos, antraip pjaustant subyrės.

Iškeptas bulves galite pagardinti kapotomis šviežiomis žolelėmis – krapais, svogūnų laiškais, petražolėmis. Jei nori įdomesnių skonių, kartu su šonine galima įdėti mėgstamų prieskonių, aitriosios paprikos.

Dar skaniau tokias lauže ar grilyje keptas bulves ragauti su kastiniu ar žalumynais gardintu varškės bei graikinio jogurto padažu.