Regis, maitinatės visai neblogai, saldumynais taip pat nepiktnaudžiaujate, o svoris auga kaip ant mielių. Tik ar tikrai nepiktnaudžiaujate? Kartais net nepastebime, kiek ne visai sveikų užkandžių dienos metu iš tiesų suvalgome: sausainiu pasisaldiname pusryčius, po pietų pasilepiname saldainiu, o ir vakare jaučiamės nusipelnę pyrago gabalėlio.

„Saldumynų perteklius kasdienybėje daro lėtą, tačiau didelę žalą mūsų sveikatai“, – sako D. Vaitkevičiūtė ir pokyčių link ragina žengti pirmiausia tinkamai susidėliojus maisto racioną.

Ar tai reiškia, kad saldumynų apskritai reikėtų atsisakyti? Anaiptol. Tačiau vartoti reikėtų saikingiau. „Visame kame yra reikalingas balansas, tad desertus valgyti galima, tik ne kasdien, pasiliekant šį malonumą švenčių proga. O jei labai norisi kažko saldaus, galima paieškoti sveikesnių alternatyvų“, – sako gyd. dietologė.

Kuo pakeisti cukrų ir miltus?

Dažnai manoma, kad pagrindinis blogis desertuose – cukrus, tad jį raginama keisti kitais ingredientais. Pavyzdžiui, medumi.

D. Vaitkevičiūtė pastebi, kad maisto produktų į „gerus“ ir „blogus“ skirstyti nereikėtų: „Medus, kaip ir cukrus, yra priskiriamas prie aukšto glikeminio indekso produktų, kurie vienodai stimuliuoja kasos darbą. Tai reiškia, kad visiškai nesvarbu, medų ar cukrų mes pasirinksime, gliukozės išsiskyrimas kraujyje bus labai panašus. Iš kitos pusės medus pasižymi gerosiomis savybėmis, todėl jei dienos racione cukraus visiškai nėra, šaukštelis medaus tikrai nepakenks“.

Keisti cukrų galima ir vaisiais: prinokę bananai ar datulės suteikia reikiamo saldumo ir turi įvairių organizmui naudingų medžiagų – skaidulų, vitaminų, mikroelementų. Tačiau ir šioje vietoje piktnaudžiauti nereikėtų, mat vaisiuose gausu aukštu glikeminiu indeksu pasižyminčių angliavandenių.

Retkarčiais cukrų galima pakeisti ir natūraliais saldikliais – pavyzdžiui, stevia. Jis nekaloringas, bet vartojamas turi būti saikingai. „Jei suvartojama per daug saldiklių, tai taip pat stimuliuoja perteklinį kasos darbą“. Todėl viskam turi būti saikas“, – teigia D. Vaitkevičiūtė.

Mėgaujantis desertais reikėtų pagalvoti ir apie miltų kiekį juose. Šioje vietoje taip pat galima šiek tiek pagudrauti: kepiniams naudoti tik dalį miltų, o juos papildyti sveikesnėmis alternatyvomis – avižų dribsniais, sojų, bolivinių balandų kruopomis. „Sveikesnės ir naudingesnės visada bus pilnagrūdės kruopos arba viso grūdo miltai“, – pataria D. Vaitkevičiūtė.

Sveiki produktai. Tik ar tikrai?

Ieškantys sveikesnių desertų alternatyvų neretai susigundo pasilepinti varškės sūreliu ar jogurtu. Tačiau neapsigaukite: cukraus šiuose produktuose gali būti daugiau, nei galėtumėte tikėtis.

„Vos viename glaistytame varškės sūrelyje galima rasti visą dienos cukraus normą (25 gr.) ar net daugiau. Įvairių skonių jogurtuose cukraus kiek mažiau, tačiau tikrai ne tiek mažai, kad šį desertą galėtume vartoti kasdien. Todėl kaip alternatyvą saldintiems jogurtams siūlyčiau rinktis natūralų jogurtą, kurį galima paskaninti skaidulų turinčiais vaisiais, o varškės sūrelius siūlyčiau rinktis be glaisto, atsižvelgiant į juose esančio pridėtinio cukraus kiekį“, – rekomenduoja D. Vaitkevičiūtė.

Sveikesnius desertus siūlo išbandyti ir prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray. Naująjį sezoną jo kurtų desertų asortimentą papildo net 8 originalūs tortai, tartaletės, vyniotiniai ir pyragai, o tarp jų yra ir sveikų desertų.

„Mūsų pirkėjai vis labiau atsižvelgia ir į sveikatingumo tendencijas, todėl rudens sezoną jiems galime pasiūlyti lengvesnių alternatyvų, tokių kaip kavos ir bananų kremo desertas su vyšniomis. Jokios laktozės, miltų ar kiaušinių – jo pagrindą sudaro gaivus maskarponės ir grietinėlės kremas, pagardintas bananų tyre, kava ir migdolų drožlėmis. Galiu drąsiai sakyti, kad šis desertas tiesiog tirpsta burnoje, o natūralūs produktai užtikrina sveikesnį pasirinkimą“, – sako „Iki“ konditeris.