Vis daugiau dėmesio sveikai mitybai

Pastarųjų metų tendencijos džiugina: nors lietuviai vis dar suvartoja mažiau daržovių nei rekomenduotina, jų pirkinių krepšeliuose atsiranda daugiau sezoninių daržo ir sodo gėrybių.

Tendenciją rinktis sveikesnes alternatyvas pastebi ir prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė. Specialistė teigia, kad pirkėjai vis dažniau renkasi įvairesnes daržoves, išbando net ir neįprastus skonius. Vienas tokių pasirinkimų – batatai, dar vadinami saldžiosiomis bulvėmis.

„Pastebima, kad žmonių pirkimo įpročiai keičiasi į gerąją pusę: jie noriai renkasi lietuviškas prekes, domisi sudėtimi, skaito produktų etiketes. Nors pačios populiariausios išlieka sezoninės daržovės, dėl gausybės maistinių savybių pirkėjai žavisi ir egzotiškesnėmis daržovėmis, tarp kurių karaliauja saldžiosios bulvės, – pasakoja ekspertė. – Saldžiosios bulvės turi didesnį kiekį betakarotino nei įprastos bulvės, o betakarotinas organizme virsta itin naudingu vitaminu A. Dėl šios priežasties varta įprastas bulves retkarčiais pakeisti batatais. Be to, šioje daržovėje yra vitamino C, kalcio ir magnio. Jos – tikras skaidulų ir antioksidantų šaltinis“.

Kaip pastebi specialistė, saldžiąsias bulves pirkėjai renkasi vis dažniau, mat ši daržovė – labai universali, ją galima kepti, virti, garinti, ruošti orkaitėje ar net kepti grilyje. Tačiau tam, kad batatai netaptų vien nereikalingų kalorijų „bomba“, jų nereiktų virti aliejuje, perkepti ir valgyti su gausybe sūrio ar padažų.

Sveikiausias būdas – pats paprasčiausias

Batatai išsiskiria savo švelniu ir kiek saldoku skoniu. Norint, kad atsiskleistų tikrasis šių daržovių aromatas, pakanka pagardinti juos druska, pipirais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus.

Bulves nulupkite, nusausinkite bei supjaustykite griežinėliais. Juos išdėliokite ant kepimo popieriumi padengtos skardos taip, kad griežinėliai nesiliestų vienas prie kito. Batatus pagardinkite prieskoniais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes. Bus dar gardžiau, jei juos patieksite su graikiško jogurto ir česnakų padažu, kuris nekaloringas, sveikas ir maistingas.

Taip pagaminti batatai išlaikys savo maistines savybes, tad bus ne tik skanus užkandis, tačiau ir vertingas skaidulų bei vitaminų šaltinis.

Norintiems saldžiau

Daržovės gali būti naudojamos ir desertų gamyboje. Nors dažniausiai keksiukams ar pyragams kepti naudojamos morkos bei moliūgai, saldžiosios bulvės taip pat gali suteikti desertams taip norimo saldumo.

Pabandykite namuose išsikepti obuolių pyragą su batatais. Jį gaminti galima visai be cukraus – gabalėliais supjaustykite obuolius ir batatus, juos iškepkite orkaitėje, o tada sumaišykite su kitais ingredientais – cinamonu, sviestu, kiaušiniais, apelsinų sultimis. Įprastus miltus šiame pyrage puikiai gali pakeisti viso grūdo miltai. Tokį pyragą kepkite apie pusvalandį, kol viršus gražiai paruduos.

Sriubų gerbėjams

Šaltuoju metų sezonu dažniau mėgaujamės ir daržovių sriubomis. Saldžiosios bulvės puikiai tinka ir šiuose patiekaluose. Norint, kad saldžiosios bulvės suteiktų sriubai pikantiškumo ir išlaikytų visas naudingąsias savo savybes, batatus reikėtų iškepti orkaitėje, o vėliau sutrinti su kitais ingredientais. Tokia trinta sriuba bus aromatinga, skani ir kupina vitaminų, kurie itin naudingi organizmui.

Gaminant sriubą su batatais puikiai tiks ir kita saldi daržovė – morka. Apie pusvalandį kepkite saldžiąsias bulves ir morkas orkaitėje, tuomet daržoves sumaišykite su sultiniu, keliomis česnako skiltelėmis, druska ir pipirais. Sutrinkite visus ingredientus ir sriubą pagardinkite grietinėle. Jos aromatas jus nustebins, o namai prisipildys rudeniškų kvapų.

Sočioms ir maistingoms salotoms

Saldžiosios bulvės gali tapti itin mylimu patiekalų ingredientų visiems salotų gerbėjams. Net ir pačias paprasčiausias daržovių salotas batatai pavers sočiu patiekalu, puikiai tiksiančiu pietums ar vakarienei.

Pagaminti tokį patiekalą galima itin greitai. Tereikia supjaustyti norimas šviežias daržoves, orkaitėje iškepti griežinėliais supjaustytus batatus, viską sumaišyti ir pagardinti mėgstamu padažu. Tokias salotas itin paskanins garstyčių ir medaus padažas, o subtilumo gali suteikti naudojami rūkytos paprikos miltelių prieskoniai.

Dalintis
Nuomonės