Vasariniai kopūstai – išskirtinai skanūs

Mitybos specialistai kopūstus itin vertina. Juose – gausu naudingų medžiagų, kurių didžiausi kiekiai susikaupę šių daržovių lapuose. Kopūstuose daug vitaminų, įvairių mikroelementų, jie turi nedaug kalorijų, tačiau daug skaidulų, tad puikiai tinka ne tik mėgstantiems sočiai pavalgyti, bet ir prisižiūrintiems svorį.

„Mūsų šalies klimatas subalansuotas patiems auginti įvairias daržoves. Tą ir darė mūsų senoliai, kuriems kopūstas neabejotinai buvo viena svarbiausių daržovių. Dabar šviežių ir svarbiausia lietuviškų daržo gėrybių galime įsigyti ir parduotuvėse, – sako Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė. – Kasmet švieži kopūstai prekybos centrus įprastai pasiekia birželiui neįpusėjus, tačiau šie metai – šaltoki, tad ir derlius šiek tiek vėlavo. Pirkėjų itin laukti vietos ūkininkų užauginti švieži kopūstai mūsų parduotuvių lentynas pasiekė praėjusią savaitę.“

Kopūstus ir morkas moderniame ūkyje Kėdainių rajone auginantis ūkininkas Virgilijus Kuprevičius pastebi, kad pirkėjų pamėgti ankstyvieji kopūstai – ypač vertingi ir skanūs. „Ankstyvieji kopūstai užauga labai greitai – vos per du mėnesius ir būna pastebimai mažesni – nuo 800 g iki 1.5 kg. Labiausiai jie tinkami įvairioms salotoms gaminti. Žieminiai kopūstai auga kur kas lėčiau, tad jų lapai storesni, kietesni, patys kopūstai įprastai būna didesnio svorio“, – vardija pašnekovas.

Iš kopūstų – ne tik balandėliai

Kaip pasakoja Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentė Dr. Agnė Vaitkuvienė, gūžiniai kopūstai į Lietuvą atkeliavo dar XIII a. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kariuomenė nuo maisto nepritekliaus ir ligų gynėsi būtent kopūstais. Vėliau jie buvo pradėti vartoti ir kasdieniniame maisto racione, be jų neapsieita ir švenčių apeiginėse vaišėse.

Nors daugumai kopūstai asocijuojasi su lietuvių pamėgtais balandėliais ar salotomis, iš šviežio kopūstų derliaus skirtingus patiekalus galima gaminti kone kasdien. Pasak pašnekovės, Lietuvoje maistas gaminamas su meile, tad mūsų šalies tradicinių patiekalų ruošimo subtilybės išties vertos susidomėjimo.

Kaip pasakoja pašnekovė, šiaurės Žemaičių regione buvęs ir iki šių dienų labai mėgstamas patiekalas – rauginti kopūstai, troškinti su kiaulės kulniuku, dar vadinami karka. Nors šio patiekalo gaminimas trunka ilgai – retkarčiais tą daryti tikrai verta.

„Kai kurios šeimininkės karką ruošia net kelias dienas. Šiam patiekalui naudojama kiauliena gali būti šviežia arba rūkyta. Vienam vidutinio dydžio kulniukui pakanka 3 litrų raugintų kopūstų. Į išvirusios mėsos sultinį sudėti kopūstai troškinami ant silpnos ugnies. Geriausia gaminti kaimiškoje krosnyje, pamažu leidžiant patiekalui susifermentuoti. Kaip ir raugintų kopūstų sriuba, patiekalas skaniausias kitą dieną. Tai – riebus ir sotus maistas, tinkantis, kuomet reikia pamaitinti daug žmonių“, – dalinasi Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentė.

Pašnekovė pabrėžia, kad iš šios daržovės gaminami ir tradiciniai patiekalai. Pavyzdžiui, Dzūkijoje ir Žemaitijoje labai vertinama raugintų kopūstų sriuba su rūkytais šonkauliais. Kai per vestuves svečiams yra patiekiama ši karšta sriuba – tai ženklas, kad šventė baigiasi ir visi turi skirstytis.

Taip pat iš šios daržovės galima troškinti troškinius su įvairiais pagardais, gaminti „lengvas“ arba atvirkščiai – itin sočias salotas. Draugų susibūrimui puikiai tinka pyragėliai su faršu ir kopūstais, kopūstų apkepas su sūriu, lietiniai blynai su kopūstais. Norintys padailinti kūno formas turėtų išbandyti kopūstų kotletus, salotas su kopūstais ir obuoliais, sriubą su kopūstais ir jūros gėrybėmis.

Ši daržovė – išties universali, tad verta eksperimentuoti virtuvėje ir sukurti ypatingus patiekalus, kuriuos norėsis ruošti dar ne kartą. Dabar – tobulas tam metas. Dalinamės dviem receptų idėjomis su kopūstais, kuriems tikrai neliks abejingų.

Sotus pyragas su šviežiais kopūstais


Reikės:

• 500 g šviežių baltagūžių kopūstų
• 3 kiaušinių
• 5 valg. šaukštų grietinės
• 3 valg. šaukštų majonezo
• 1 arbatinio šaukštelio druskos
• 2 arbatinių šaukštelių kepimo mitelių
• Sezamo sėklų papuošti

Kopūstus supjaustykite, pasūdykite ir sumaišykite. Kiaušinius suplakite. Į jų masę sudėkite likusius ingredientus ir viską sumaišykite. Kepimo formą patepkite sviestu. Supilkite pusę pagamintos tešlos. Dėkite paruoštus kopūstus. Užpilkite likusią tešlą. Viršų pabarstykite sezamo sėklomis. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį, kol pyrago viršus gražiai paruduos.

Bandelės su šviežiais kopūstais


Tešlai reikės:

• 1 stiklinės pieno
• 2 v.š. cukraus
• 0.5 a.š. druskos
• 100 g sviesto
• 70 g aliejaus
• 2 kiaušinių
• 7 g sausų mielių
• 5 stiklinių miltų

Įdarui reikės:

• 1 kopūsto
• 1 svogūno
• 1 morkos
• 1 kiaušinio
• Mėgstamų prieskonių pagardinti

Papildomai:

• Kiaušinio bandelių aptepimui

Pieną, druską, cukrų ir sviestą pašildykite garų vonelėje, kol ištirps sviestas. Supilkite aliejų ir išmaišykite. Šiek tiek atvėsinkite, supilkite išplaktus kiaušinius, gerai išmaišykite. Miltus sumaišykite su mielėmis, į juos supilkite pieno, druskos, cukraus ir sviesto mišinį. Suminkykite tešlą ir ją dėkite į šaldytuvą.

Kol tešla kyla, pakepinkite svogūną, morką ir kopūstus. Paskaninkite įdarą mėgstamais prieskoniais. Atvėsinkite, supilkite išplaktą kiaušinį, išmaišykite.

Išimkite tešlą iš šaldytuvo, rankomis formuokite norimo dydžio paplotėlius, į juos dėkite įdarą, gerai užspauskite kampus.

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, sudėkite pyragėlius, juos aptepkite išplaktu kiaušinio mišiniu. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje temperatūroje apie 30 minučių, kol pyragėliai gražiai paruduos.