Praėjusiais metais „Statista“ atliko tyrimą didžiosiose pasaulio šalyse – JAV, Vokietijoje, Prancūzijoje, Australijoje, Japonijoje, Kanadoje – ir surinko įdomių duomenų apie į vandenį įkritusius išmaniuosius.

Paaiškėjo, kad net 39 proc. telefonų savininkų patyrė vandens žalą bent kartą per savo gyvenimą, o 20 proc. telefonų savininkų pripažino, jog bent kartą jų mobilusis buvo visiškai panardintas į vandenį ir dėl to reikėjo taisymo arba keitimo.

Tyrimas atskleidė, kad dažniausiai telefonai sušlampa vonios kambaryje, kai savininkai prausiasi vonioje, duše ar kriauklėje – 23 proc., antroje vietoje dėl neatsargumo, kuomet įkrenta į tualetą – 18 proc. Trečioje – sušlampa dėl lietaus, kai nėra tinkamos apsaugos – 18 proc., ketvirtoje – įkrenta į baseinus – 14 proc. Toliau įkrenta į natūralius vandens telkinius (ežeras, jūra ir kt.) – 11 proc., sušlampa dėl atsitiktinių skysčių (kava, arbata ir kt.) išsiliejimų – 8 proc.

Dažniausiai žmonės skuba patys džiovinti išmaniuosius, tačiau, remiantis minėtu tyrimu, 40 proc. telefonų savininkų galiausiai kreipiasi į specialistus dėl įrenginio remonto po vandens žalos. Pirmiausiai dėl to, kad džiovinimo metodai nepadeda arba jų telefonai yra itin brangūs.

Jūros vandeniui atsparių telefonų praktiškai nėra

„Praeityje pirmieji vandeniui atsparūs telefonai turėjo atsidarančius išimamų baterijų dangtelius, taip vadinamas nugarėles. Tokiems telefonams svarbu užtikrinti, jog dangteliai būtų tinkamai uždaryti – kitu atveju išmanieji praranda atsparumą vandeniui.

Nors dauguma šiuolaikinių telefonų turi aukščiausią atsparumo vandeniui sertifikatą IP68, tai dar nereiškia, kad telefonas yra visiškai atsparus drėgmei. Daug kas priklauso nuo skysčio, kuriame jis panardinamas ar kuriuo apliejamas, ir nuo kontakto trukmės“, – sako M. Pečkys.

Telefonas vandenyje

Pasak jo, vandens cheminė sudėtis ir druskingumas – pagrindiniai veiksniai, lemiantys, kaip vanduo paveiks telefoną. Jūros vanduo, priešingai nei ežero, pasižymi aukštu druskingumu, kuris daro didelę žalą elektroniniams įrenginiams.

Dauguma šiuolaikinių telefonų yra atsparūs vandeniui, tačiau visiškai atsparių druskingam vandeniui praktiškai nėra. Gamintojai nerekomenduoja panardinti jų į jūros vandenį. Jei jau taip atsitiko, tai po kontakto ragina kuo greičiau praplauti gėlu vandeniu. Tai reiškia, kad geriau su telefonu nefotografuoti ir nefilmuoti po vandeniu, o tikrai norėdami tai daryti – naudokite tam skirtą vandens nepraleidžiantį, kieto permatomo plastiko dėklą su sandariu užsegimu. Paprastai tokie hermetiški dėklai apsaugo telefoną ir nuo smūgių.

„Druskos kristalizavimas gali sukelti fizinius ir cheminius pažeidimus, užblokuoti elektros sroves ir sukelti nuolatines telefono problemas. Sugadinimas gali įvykti netgi labai greitai, dažnai per kelias valandas po sąlyčio. Druska yra itin korozinė, todėl gali sukelti ir greitą metalinių dalių, dažniausiai USB lizdų ir kitų vidinių komponentų gedimus.

Jūros vanduo pavojingas elektronikai dar ir dėl savo mineralų, nes jie gali nusėsti ir sukietėti, sukeldami trumpąjį jungimą. Ypač, jei telefonas yra įjungtas, nes jūros vanduo yra geras elektros laidininkas dėl jame esančių jonų“, – pastebi M. Pečkys.

Telefonas vandenyje

Ekspertas sako, kad telefono patekimas į ežerą ar tualetą, kas neretai nutinka, gali turėti ne tik techninių, bet ir mikrobiologinių pasekmių: „Tualetų ir natūralių vandens telkinių mikroorganizmai gali sukelti jau minėtą koroziją, kontaktų pažeidimus ir, jei įrenginys nėra tinkamai išvalomas bei dezinfekuojamas, kelti pavojų žmogaus sveikatai, tai yra infekcijos, grybeliai.

Svarbu nepamiršti, kad įrenginiui pavojingas gali būti ne tik druskingas vanduo, bet ir smėlis. Jis lyg švitrinis popierius – gali subraižyti išmaniojo ekraną, galinį korpusą ir fotografavimo kameros objektyvą. Nors šių įbrėžimų galima iškart ir nepastebėti, jie gali gerokai sumažinti ekrano atsparumą smūgiams. Smulkios smėlio dalelės patenka ir į mažiausius tarpelius – taip gali sutrikti mikrofonas, garsiakalbis, ausinių ar įkrovimo jungtys“.

M. Pečkys sako, kad išmaniųjų gamintojai taip pat nerekomenduoja naudoti telefonų tokiose vietose kaip pirtis, nes drėgmė ir karštis – didžiausi telefono priešai.

Ką daryti telefonui įkritus į vandenį

Ekspertas sako, kas dabartiniai telefonų modeliai gaminami su integruotomis baterijomis, kuomet dangteliai neatidaromi, todėl bene vienintelė naudotojų atsakomybė yra pasirūpinti, kad būtų tinkamai įdėti SIM kortelių stalčiukai. Jei pastarieji nėra visiškai uždaryti, vanduo arba drėgmė tikrai pažeis net ir atspariausius telefonus.

Į klausimą kiek tenka susidurti su į vandenį įkritusiais telefonais ir koks jų taisymas dažniausias, M. Pečkys atsako, kad „Tele2“ įrenginių serviso „SmartMaster“ specialistai dažnai susiduria su drėgmės pažeistais išmaniaisiais, tačiau dėl to nei šis servisas, nei mūsų šalis nėra išskirtiniai. Iš esmės telefonų sugadinimas dėl patekimo į vandenį yra dažna problema visame pasaulyje.

Į klausimą, ką daryti pirmiausiai telefonui įkritus į vandenį, pašnekovas atsako, kad reiktų jį iškart išimti iš dėklo, jeigu tokį naudojate. Tuomet išjunkite telefoną ir, jei įmanoma, išimkite bateriją.

Kitas svarbus žingsnis – nusausinti telefoną. Geriausia naudoti sausą ir švarią popierinę servetėlę arba mikro pluošto šluostę. Galima nestipriai patuksenti telefoną į delną tam, kad išsikratytų lašai iš įkrovimo lizdo.

„Tuomet, jei yra galimybė, rekomenduojama USB lizdą išvalyti švelniu šepetėliu arba išpūsti drėgmę silpna oro srove, tačiau negalima pūsti į kitas ausinių, mikrofono ar garsiakalbio angas. Pastarosios turi siaurus tinklelius, kurie neleidžia vandeniui patekti į telefono vidų, o pūtimas juos gali sugadinti.

Jokiu būdu nedžiovinkite šlapio įrenginio karšta oro srove – šiluma kenkia telefono mikroschemoms. Taip pat aplieto, drėgno ar sušlapusio telefono nejunkite krautis, geriau keliolikai minučių palikite ant šilto paviršiaus. Jo šiluma turėtų būti tokia, jog nekeltų diskomforto laikant delną.

Telefono veikimas priklausys nuo to, kiek ilgai ir kokiu kiekiu vandens jis buvo aplietas. Jei telefonas nebeveiks taip kaip anksčiau ar ims išsijunginėti – reikėtų kreiptis į autorizuotą įrenginių taisyklą. Joje specialistai atliks įrenginio patikrą ir įvertins, ar galima sutaisyti“, – pataria ekspertas.

Išmanieji telefonai virinami vandenyje

Prieš pirkdami pasidomėkite, kiek telefonas iš tikrųjų atsparus vandeniui

Pasak eksperto, vandeniui atspariems įrenginiams suteikiami IP („Ingress Protection“) sertifikatai, kuriuos nustato tarptautinė elektrotechnikos komisija (IEC). Jie susideda iš dviejų skaičių, nurodančių atsparumą dulkių ir vandens poveikiui.

Pirmasis skaičius, skalėje nuo 0 iki 6, reiškia atsparumą dulkėms. Antrasis, skalėje nuo 0 iki 9, nurodo atsparumą vandeniui. Šiandien dauguma išmaniųjų turi IP67 ir IP68 reitingus: IP67 – 6 reiškia visišką apsaugą nuo dulkių, o 7 – apsaugą nuo panardinimo į vandenį iki 1 metro gylyje 30 minučių. IP68 – 6 reiškia visišką apsaugą nuo dulkių, o 8 – apsaugą nuo panardinimo giliau nei 1 metro gylyje 30 minučių pagal gamintojo specifikacijas.

Gamintojo specifikacijos reiškia tai, kad vieną telefono modelį galima panardinti, pavyzdžiui, iki 1,5 metro, o kitą modelį net iki 6 metrų gėlame vandenyje. Apskritai nė vieno vandeniui atsparaus išmaniojo nerekomenduojama panardinti ilgiau nei 30 minučių.

„Svarbu suprasti, kad telefonų atsparumo drėgmei testai atliekami idealiomis sąlygomis gėlame vandenyje. Tuo tarpu jūros, ežero ar kalkėtame vandenyje yra daug priemaišų ir kietųjų dalelių, o visų pirma – druskų, kurios gali ne tik sugadinti vidinius įrenginio elementus, bet ir sukelti koroziją, tai yra rūdijimą. Tai reiškia, kad net jei atsižvelgsite į gaminio specifikacijas ir, tarkime, nepanardinsite telefono didesniame nei 2 metrų gylyje ir nelaikysite jo ten ilgiau nei 30 minučių, gėlame ežero vandenyje jis vis tiek gali sugesti“, – perspėja M. Pečkys.